Eirik Angård (18) fra Dovre og Håkon Norén (16) fra Lesja er valgt inn i fylkesstyret for AUF. Nå håper de å få startet eget lokallag for Lesja og Dovre.

Nylig ble de to valgt inn i AUF i Oppland, der Norén ble skoleleder og Angård styremedlem.

– Vi meldte oss begge inn i høst, men vi har bestandig vært engasjerte og interesserte i politikk, forteller de.

– Vi føler at ungdom på vår alder ikke blir hørt i politikken. Så det må være bra å få en politisk røst fra oss yngre fra Gudbrandsdalen, sier Angård.

Norén sier seg enig og synes det er viktig at AUF får folk fra hele distriktet inn i styret.

– Det er lurt fordi folk fra byene har ofte litt forskjellige verdier enn oss fra bygdene, sier han.

Hjerleid består

Det viktigste guttene har gjort til nå er at de fikk fremmet og vedtatt forslaget om at Hjerleid skal få bestå. Dette er en viktig fanesak for de unge politikerspirene som går på Hjerleid, og de vil gjerne at flere skal engasjere seg i politikken. De går med planer om å starte et eget lokallag for Lesja og Dovre, og ønsker at ungdommer fra begge kommuner  tar kontakt med dem.

Vil styrke kulturskolen

– Vi ønsker å kunne forbedre kulturskoletilbudet i Lesja og Dovre, særlig når en kommer litt opp i alder. Det er veldig lang venteliste på å få være med der, og vanskelig å komme inn hvis en ikke har vært med før. Det er et rart system som vi gjerne vil gjøre noe med. Vi ønsker også å gjøre noe for ungdommen slik at de vil bli værende i bygda, forteller de.

Norén mener også at det er viktig at en felles ungdomsklubb kommer på plass. Og at man må få miljøpolitikken ut i distriktet.

– Det er nok lettere å tenke miljø i sentrale strøk, men det er minst like viktig ute i distriktene. Ta for eksempel busstilbudet. Her kjører vi heller bil, fordi tilbudet er for dårlig. Tenk om det kunne blitt satt opp en buss når det er noe som foregår på kveldstid, mener han.

Angår alle

Guttene forteller at de har fått delte tilbakemeldinger om at de engasjerer seg i politikk.

– De eldre er veldig positive, mens ungdommen vitser mere om det, sier Angård.

Guttene føler at de yngre blir litt skeptiske når de begynner å diskutere. Politikk angår jo alle. Og de vil gjerne ha frem at man trenger ikke å gå i dress for å være politiker. Det er noe alle kan være. Angård og Norén vil i alle fall engasjere seg i lokalsamfunnet.

– Vi har et mål om å få unge folk inn i kommunestyrene, sier de to engasjert.