Denne uken har en brevdue slått seg til i Hindåfeltet på Dombås.

Lørdag ble den sluppet på Frøya, og skulle fly over 400 kilometer hjem til Os utenfor Bergen. Noe har gått galt på veien, for mandag slo duen seg til ro i Hindåfeltet på Dombås.

Arnfinn Ruset oppdaget duen mandag, da den satt i garasjen hjemme hos dem. Han synes duen var svært tam, og stusset litt over fuglen. Naboen Jon Linderud har nå matet fuglen et par dager med frø, brødsmuler og vann. Fuglen så ut tilå være fløyet videre torsdag morgen, men senere på dagen kom den tilbake til Hindåfeltet.

Brevduer i konkurranser

Fuglen er en del av en konkurranse gjennom Norges Brevdueforbund. Den ble sluppet sammen med flere duer på Frøya i Sør-Trøndelag, og skal da finne hjem igjen. Fuglen som flyver flest meter i minuttet. En voksen due kommer gjerne opp i en fart på over 1,2 kilometer per minutt.

Linderud så det var nummer på ringmerket på ene foten til duen. Han tok kontakt med lederen for Norges Brevdueforbund, og tilfeldigvis var det hans due som var på villspor.

– Det er mange grunner til at duene kommer på avveie. Den kan ha møtt rovfugler, vær og vind, eller rett å slett fløyet feil, forklarer Ragnar Lyssand, eier av den bortkomne duen og leder i brevdueforeningen.

Trenger hvile

Etter slippet på Frøya mangler det ennå en del duer. Lyssand forklarer at det blir mer utfordrende for duene etter de har passert Stadt fra Bergen, da «knekker» Norge i to. Før Stadt følger duene gjerne kysten. Nord for Stadt må de fly over fjellområder.

Duene er avhengige av mennesker siden de blir oppfostret fra de er kyllinger, og det ligger i instinktet deres å finne hjem igjen hvis de kommer fra hjemmet.

– Når de blir trøtte, så søker de til mennesker. Da trenger de hvile, frø og vann før de kommer seg og flyr videre, sier Lyssand.

I slipp-serien som foreningen arrangerer, slippes voksne duer alt fra 100 kilometer til 800 kilometer fra hjemmene sine. Når duene er yngre starter eierne med en kortere avstand, som økes gradvis.

– Duene har de aller beste forutsetningene før utslipp for å finne hjem igjen. Så er det naturen som avgjør etter vi har sluppet dem, forklarer Lyssand.

Den aktuelle duen er registrert som «Norge 2014 3679», og har igjen godt over 200 kilometer i luftlinje før den kommer hjem. Den ligger dårlig an i konkurransen, men har i følge Linderud hatt et greit pauseopphold på Dombås.

– Hun har vært på Dombås i cirka tre døgn, og trivs og veks, sier Linderud,