Under skiskytternes sesongavslutning på Liatoppen i vår, trakk Kristoffer Sverdrup (15) fra Dombås et gull-lodd. Han ble en av to gutter fra 15årsklassen som fikk dra til Prènanon i Frankrike på treningssamling, nå i sommer. Når Vigga snakker med Kristoffer har han nettopp kommet tilbake fra Frankrike, og han har hatt en fantastisk opplevelse.

Prènanon ligger høyt oppe i fjellene, over 1000moh, øst i landet, ikke langt unna grensen til Sveits. I idylliske og høyderiktige omgivelser ligger den franske hovedskiskyterarenaen, der blant annet Martin Forcade og Marie Dorin Habert har sin hjemmebane. - Frankrike er en stor skiskytternasjon, og Fourcade er nok verdens beste skiskytter, så det var stort å være der, og få lære av dem, forteller Kristoffer.

Han har selv ambisjoner om å bli verdens beste. Både VM-gull og OL-gull står på ønskelista til unggutten fra Dombås, men i mellomtiden har han flere mer kortsiktige mål. Han er spent på årets sesongåpning på Dombås, blant annet. - Dombåsrennet går tidlig i år, og jeg er spent på snølagringen. Det hadde vært moro hvis det fungerer som det skal. Det beste er jo selvsagt å få mye trening på snø.

I Prènanon var det 40 varmegrader, så der gikk treningen på rulleski, eller vanlig løp. Og selvsagt mye øving på skyting og fokus. - Det er det som er vanskelig, og som skiller dem som er i toppen fra de andre. Å gå fort på ski er ikke så vanskelig, men å skyte med høy puls, og plutselig ha fullt fokus på noe annet enn du har i løypa, det er krevende, sier Kristoffer, som forteller at det ble forventet at de var seriøse og fokuserte under treningene i Frankrike. Det var også rom for å være sosialt og ha det gøy, men det var til andre tider.

Er det store forskjeller på fransk og norsk skiskyting? - Nei, egentlig er det nokså likt. Men det er alltid detaljer, og andre måter å tenke på. Jeg lærte vel sånn sett ikke så mye helt nytt i Frankrike, men vi terpet og drillet på detaljer som er viktige for å lykkes i toppen. Jeg ble bedre på en del ting jeg har trent på før. Kristoffer mener absoultt utvekslingen med Frankrike er nyttig. I internasjonal sammenheng er ikke skiskyting en stor sport, så det er viktig å dra nytte av de andre nasjonene som har høy kompetanse. Neste år kommer en delegasjon franske ungdommer til Norge for å trene. Året etter er det Frankrike igjen. Utvekslingsprogrammet er for klassene 15 og 16 år, så det er bare èn gang du har mulighet til å bli trekt ut til utenlandsoppholdet. Kristoffer er veldig glad for at det ble ham denne gangen, og håper det kan hjelpe ham til nå både kortsiktige og langsiktige mål.