Hageseter har vært i familien Hage i fire generasjoner, og blir nå driftet videre av en annen lokal familie. Storfamilien Ruste, med Guri Ruste som daglig leder, tar over driften av det tradisjonsrike turiststedet på Dovrefjell fra januar.

Tre i budrunden

Det er Ole Fredrik Hage og Mette Eikeland som selger familiebedriften. De ønsker nå en annen livsstil enn å være turistverter.

– Det var ikke noe enkelt valg, sier Ole Fredrik, som er veldig glad for at det er lokale krefter som tar over.

Hageseter har ligget ute for salg siden juni, og det var flere interessenter til å begynne med. Helt fra Tyskland og Nederland. I høst spisset budrunden seg til, og tre interessenter var med i budrunden, som familien Ruste gikk seirende ut av.

Summen vil ikke kjøper eller selger oppgi, men Hage forteller at de er fornøyd med salget. De to andre interessentene var ikke lokale.

– Vemodig

Hage og samboer Eikeland har tre barn, og når de ikke har hatt tilhold på Hageseter i sesongen, har de hatt tilhold på Dombås. Hva de skal arbeide med, vil de nå finne ut av etter hvert. Sammen har de drevet Hageseter i 14 år, etter foreldrene til Ole Fredrik, Johan og Dagmar Hage.

– Det er litt vemodig. Med flere generasjoner bak seg, skulle en jo helst ha drevet videre, sier Ole Fredrik.

Kjenner Hageseter

Guri Ruste og familien kjøpte Hageseter «usett».

– Vi var de eneste som ikke var på visning, forteller Ruste.

Hun og familien har nemlig seter like ved Hageseter, og kjenner derfor stedet godt. Men tanken på å kjøpe kom ikke med det første da det ble lagt ut for salg.

– Det er vemodig. Det er folk vi kjenner godt, og vi vet hvor mye hardt arbeid som ligger bak Hageseter. Vi hadde håpet at de skulle skifte mening om å selge, sier Ruste.

Seter-tradisjon

Guri har vært på setra like ved Hageseter hver sommer fra hun var 6 måneder gammel, frem til 2009, da hun og samboeren Henry Baukhol tok over drifta av Grimsdalshytta.

Hageseter var opprinnelig seter, og har vært turisthytte siden starten på 1930-tallet. De to siste generasjonene har det ikke vært setring på sommeren, men Ruste ser for seg at de kan dra nytte av seterdrift sammen med turisthytta.

Hjelp fra nettverk

Hun og familien har hatt god hjelp av gründernettverket i Dovre, med Martin Killi og Hans Bjørner Talleraas i spissen. Guri tok selv kontakt med Killi.

– Vi hadde ingen erfaring med dette, og tok kontakt for å få den hjelpen vi trengte, sier Guri.

Killi beskriver Hageseter som en bedrift med et solid og godt grunnlag, som har drevet med overskudd i alle år. Killi mener det derfor er spesielt gode muligheter til å utvikle bedriften videre.

– Dette er ikke noe sted en kan leie inn folk og skumme fløten av, en er nødt til å jobbe selv, er Ole Fredrik klar på.

– Vi setter stor pris på at Mette og Ole Fredrik har lovet å hjelpe oss noe, det er mye å sette seg inn i, sier Guri.

Sagt opp hos DNT

Guri forteller at barna vil bidra i driften, spesielt John på 20 år. De har mange ideer og planer.

– Det er ungdommen som gjør at vi nå tør å satse på dette. Vi håper å kunne dra sesongene mer, i hver retning. Og det skjer mye positivt på Hjerkinn, sier Guri.

Grimsdalshytta ligger 5 timers gange i vakkert fjellterreng fra Hageseter. Paret har nå sagt opp kontrakten på Grimsdalshytta, og Den Norske Turistforeningen vil søke etter nye drivere.

– Vi har trivdes veldig godt i Grimsdalen, men det har vært tungt å drive med mange instanser å forholde seg til, sier Guri.

Hageseter Turisthytte har cirka 70 caravanplasser, over 40 av dem har faste helårsplasser. I tillegg har turiststedet 12 hytter og 5 utleierom. Senest i 2012 ble det investert i nytt sanitæranlegg til over 3 millioner kroner.