Det er en økning på 18 prosent, fra 331 saker i samme periode for 2021. I tillegg kom det inn flere sivile saker fra andre enn politiet hvor gjerningspersonen var under den kriminelle lavalder. Hvilke tiltak gjøres overfor disse gruppene?

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Likevel skjer det hendelser blant personer i denne aldersgruppen som bør følges opp av samfunnet, og mekling i konfliktråd kan være et slikt alternativ.

– Ved å møte i konfliktrådet kan ungdom ta ansvar for handlingene sine samtidig som de får innsikt i hvilken skade de har forårsaket. Dette kan bidra til å forebygge at de begår nye lovbrudd i fremtiden. Samtidig gir dette fornærmede en mulighet for gjenoppretting av skaden, få en løsning i en vanskelig situasjon og ikke minst gjenvinne trygghet etter blant annet voldshendelser, sier leder for konfliktrådet i Innlandet, Siri Stormoen.

Stormoen forteller samtidig at det er viktig at alle som er i tett kontakt med ungdom samarbeider godt, slik at man får tatt tak i problemer tidlig, før ting eskalerer.

– Politiet må gjerne sende over flere saker som er henlagt fordi gjerningsperson er under 15 år. Samtidig ønsker vi oss en enda tettere dialog med skolene slik at man kan få løst opp i problemer før situasjonen resulterer i større lovbrudd.

Stormoen trekker frem at konfliktråd kan være en særlig egnet måte å håndtere konflikter i ungdomsmiljøer.

– Barn og unge skal kunne leve i det samme lokalsamfunnet og gå på skole og fritidsaktiviteter uten å være redde for å møte hverandre. Konfliktrådet kan bidra til å gjøre dette mulig gjennom at de unge selv får finne gode løsninger.

Også viktig for ungdom over 15 år

For ungdom over 15 år kan mekling i konfliktråd gjennomføres som en strafferettslig reaksjon, eller i tillegg til straff. Dersom ungdommen har behov for oppfølging over tid, kan ungdommen også ilegges ungdomsoppfølging samt ungdomsstraff i særlig alvorlige tilfeller. Ungdom får da mulighet til å gjøre opp for seg, samtidig som de får hjelp av lokale krefter, som helse, barnevern eller skole til å håndtere utfordringene sine.

Mekling er en gratis tjeneste for alle, og en ordning som sparer både enkeltmennesker og samfunnet for påkjenninger og kostnader.