Moskusstammen skal holde seg innenfor et lite kjerneområde på Dovrefjell, men det er flere moskus som er observert langt utenfor området.

Det var rypejeger Jan Inge Kippernes som oppdaget den langveisfarende gjesten som har krysset elva Driva og gått mange mil ut av kjerneområdet.

«Jeg gikk meg på denne på rypejakta og fikk en litt stor overraskelse på 40-50 meter. Dyret så rett på meg så jeg bakka litt tilbake mens jeg fiska fotoapparatet opp fra sekken», skriver Kippernes til todalen.no og innrømmer at han visste han kunne være i trøbbel om moskusen var i rette lynnet.

Naturoppsyn Tord Bretten så bildene mandag, og han sier til Opp.no at det er ei ku som er på vandring. Vanligvis er det oksene som tar turen utenfor kjerneområdet, men dette er altså ei ku.

Det er ikke første gangen moskus tar seg langt av gårde. For to år siden vandret en ku helt til Sverige før den ble skutt ved Levanger. Sørover har moskus tatt seg så langt som til Løten utenfor Hamar før den ble avlivet, i 1975.

To moskus, ei ku og en kalv, ble i helga avlivet ved Isfjorden etter å ha tatt seg langt vest for kjerneområdet. Det er også observert moskus på Lesja, i Torbudalen og i Grøvudalen, der en større flokk skal ha etablert seg. Tord Bretten i Statens Naturoppsyn som selv var i området i helga uten å observere noen moskus.

Moskuskua har krysset riksvei 70 på ferden sin til Trollheimen. (Skjermdump: ut.no) Foto: Lokalavisa Vigga