- Antagelig hadde den dødd selv etterhvert, men vi valgte å felle den. Vi har visst om den lenge, og blitt tipset om den. Oksen har vært i såpass god form at den har forflyttet seg til fallviltgruppa har kommet frem før nå. Vi vurderte om naturen skulle gå sin gang, men vi fant ut det var best å hjelpe naturen litt i dette tilfellet, sier Berit Fiksdahl, kontaktperson for fallviltgruppa i Dovre kommune.

Bilder og prøve av vortene er sendt til Veterinærinstituttet i Oslo.

- Ikke uvanlig

Vorteutvekstene er en virusinfeksjon, og er ikke uvanlig på elger.

- Det er ikke vanlig med så mye som i dette tilfellet, som regel går det over av seg selv. Jeg har sett det før, men ikke så voldsomt som på denne. Det var en okse på halvannet år, og det var rett å avlive den. Den hadde dødd før eller siden selv, når det er så mye, sier Trond Toldnes i Dovre fjellstyre.

Godt kjent med sykdommen

Kjell Handeland, fagansvarlig for vilthelse på Veterinærinstituttet bekrefter det Toldnes sier.

- Dette er såkalte elgvorter, en virussykdom. Det er en viss smittsomhet, men det er ikke noen stor utbredelse blant elgene i Norge. Denne elgen hadde en såkallet generalisert form, hvor vortene har utviklet seg kraftig, og det er sjeldent, forklarer Handeland.

Når et dyr er så kraftig angrepet av viruses, sprekker gjerne vortene opp, og sopp og andre bakterier setter seg i huden. Veterinærinstituttet er godt kjent med sykdommen, og prøvene fra elgen vil ikke bli prioritert i første omgang.

- En antar at 0,5 prosent av den norske elgbestanden har dette viruset til en hver tid, men i mindre grad, sier Handeland.

Fakta

Fibropapillomatose (elgvorter) er en relativt vanlig sykdom hos elg, spesielt hos unge dyr. Sykdommen skyldes elgens vortevirus. Smitta dyr utvikler vortelignende knuter i huden. Lidelsen er godartet, men kan svekke elgen i alvorlige tilfeller. Elgvortevirus smitter ikke til menneske eller til andre dyr. Fibropapillomatose er en relativt vanlig sykdom hos elg her i landet, og opptrer vanligvis hos unge dyr. (Kilde: Veterinærinstituttet)