Etter å ha trent muay-thai hjemme på New Zealand i sju år flyttet Jermund Norberg, opprinnelig fra Lora, til Thailand for å utøve sporten på heltid i 2008. Han er en av få nordmenn som har gått profesjonelle kamper på internasjonalt nivå. Denne sommeren er han innom Dombås kickbokseklubb som gjesteinstruktør, to år etter at leder Johan Hole først kontaktet ham med en forespørsel. - Dette er et enormt løft for oss, sier Johan engasjert.

Femti treningstimer i ukaPå Dombås er Johan god. Han trener cirka ti timer i uka, og konkurrerer noe, på amatørnivå. I perioden 2006 – 2010, da han var mest aktiv, trente Jermund åtte timer om dagen, seks dager i uka. Han er nå tilbake på det han selv kaller hobbynivå, men som i følge Johan likevel trolig overgår det høyeste nivået i Norge.

Dedikert til sportenSelv om mye av det Jermund er god på, vil være ulovlig i norsk kickboksing, mener Johan det er mye relevant å lære. Holdninger og fokus, for det første. - Asiater er så dedikerte når de holder på med dette, nivået i Europa blir amatørmessig i forhold. Men også en del teknikker det ikke har vært tradisjon for å trene på i Europa, men som likevel lett kan tilpasses vårt vestlige regelverk. Muay-thai er også en raskt voksende sport i internasjonal sammenheng. Stadig flere får øynene opp for de gamle asiatiske tradisjonene, og trenden er, i følge de to gutta, at vestlig kick-boksing nærmer seg disse.

Fokus på konsentrasjon Muay-thai er opprinnelig en kampgren, som siden har blitt en sport. Det er ikke så mange regler, og dermed ikke så mye som er juks. Det flytter fokuset fra teknikk og triks over på konsentrasjon, fokus og utholdenhet. - I muay-thai forventer du alltid angrep mot de mest sårbare punktene på egen kropp. For å holde forsvaret mer konstant elimineres alle unødvendige bevegelser, det er et av grunnprinsippene. Det er enkelt, og nettopp derfor må du gjøre det effektivt, instruerer Jermund en intenst lyttende gjeng på Dombås kickbokseklubb.

Tok kontakt for to år sidenDa Johan avsluttet studiene på Hamar og flyttet hjem, tok han med seg hobbyen kick-boksing. Det fantes ikke noe miljø for dette på Dombås, så han bestemte seg for å ta saken i egne hender, og startet opp Dombås kick-bokseklubb, der et titalls personer nå trener ukentlig. I prosessen med å starte opp snakket han med «alle» for å komme i kontakt med dovringer og lesjinger som delte hans interesse. Det var første gang han hørte om Jermund.

Jermund vokste opp på Lora, men har de siste fjorten årene mer eller mindre sammenhengende bodd på New Zealand. Det var da han først kom dit, og var i begynnelsen av tjueårene han først begynte med muay-thai. Direkte oversatt betyr dette Thailandsk kamp, og sporten har mye til felles med kick-boksing. En utrenet tilskuer vil trolig ikke se forskjell, mener Johan, men han presiserer at mye faktisk er forskjellig.

Helt ulik opprinnelsePå spørsmål om hva som er likt og hva som er forskjellig, veksler Jermund og Johan blikk før de vender seg mot journalisten med litt usikre ansiktsuttrykk som liksom sier hvor skal vi begynne? De kommer frem til at det, i tillegg til teknikk og regler, har mye med opprinnelse og holdninger å gjøre. Kickboksing er en nyere kampsport med trykk på sport. Den oppsto i USA på 1970-tallet og er en kombinasjon av slag fra boksing og spark fra karate. Det er regulert av strenge regler, både for hvilke deler av egen kropp du kan bruke til å ramme motstanderen og hvilke kroppsdeler du kan sikte mot.

Ikke så mange reglerMuay-thai er en kampgren, med kjente røtter tilbake på 1400-tallet, som senere har blitt folkesport i Thailand. Som en grunnregel brukes de hardeste punktene på kroppen mot de mykeste punktene på kroppen til motstanderen. Derfor er slike punkt som skritt, tinning og solarpleksus absolutt effektive og lovlige treffpunkt.- Muay-thai er en folkesport i Thailand. «Alle» driver med det. Unger ned i fireårsalderen trener både før og etter skolen, og et stort antall mennesker lever av å utøve sporten på profesjonelt nivå. Holdningene til sporten er så annerledes der, enn det muay-thai, kickboksing og lignende idrettsgrener møter her i Norge og Europa, sier Jermund.