Bjørn Inge Hepsø bor på Åndalsnes, men i romjulen kjøpte han hytte i Lesja. Nå bruker han tiden aktivt til å kjøre fatbike i skiløyper i Lesja.

– Det er fantastisk trening og det er veldig lett girutveksling. Når det er mye snø kan vi tappe ut all luften, og da flyter man på snøen. Det er blitt en erstatning for langrennskiene mine, sier Hepsø i telefon til Vigga.

Sykkelen som Hepsø bruker er en såkalt fatbike. Det vil si en terrengsykkel med overdimensjonerte dekk, typisk 3.7 tommer eller større, som er utviklet for sykling på mykt og ustabilt terreng såsom snø eller sand. Felgen på sykkelen er hele ti centimeter bred og dekket er 4,8 tommer. I tillegg er det en ganske stiv stålramme, som gjør at den tåler mye vekt.

– Da begynner vi å snakke om ganske brede dekk. Når jeg nesten ikke har luft i dekkene er det som å sykle med truger, men da må man sykle litt forsiktig, forklarer han.

Lange turer i Lesja

Selv om han og kona bare har vært på den nykjøpte hytta noen ganger, legger han ikke skjul på hvor mye han gleder seg til å teste friluftslivet i Nord-Gudbrandsdalen.

– Nå har vi egentlig ikke kommet ordentlig i gang, men mot Aursjøen og over Slådalsvegen er det veldig fint. Det er så mange turer vi har fremfor oss, forklarer Hepsø.

Ifølge han blir det ikke spor i skiløypene etter fatbikes.

– Vi har de aller bredeste dekkene, og hvis man er flink til å ta av lufttrykket, blir det omtrent ikke spor. Derimot hvis man går ned på dekkstørrelsen kan man lage dype spor, understreker han.

Oppkjøring til ultraløp

I 2021 skal Hepsø delta på ultraløp i Canada, som er på 430 miles (cirka 70 mil). Løpet, Yukon Arctic Ultra, starter i Nord-Canadas største by, Whitehorse. Det resulterer i at åndalsnesingen trener to ganger om dagen.

– Jeg trener før og etter jobb. Det jeg fokuserer på er lange økter med sekk, sier han.