Ved første øyekast er det ikke mye ved den digre trebygningen som minner om fordums storhet. Malingen flasser i grove flak, dører og vinduer mangler, eller er erstattet med plater. Så er det også 28 år siden den siste overnattingsgjesten sjekket ut fra Mølmen hotell.

Skysstasjon og gjestgiveri?

Allerede på slutten av 1700-tallet ble det drevet gjestgivervirksomhet på Mølmen, gården som opprinnelig var en husmannsplass under Øverlien. Takket være driftige eiere ble først Mølmen kjøpt til selveie, og deretter videreutviklet i stort monn. Gjennom tidene har gården fungert som, eller hatt skysstasjon, kornmagasin, poståpneri, bank, butikk, telegraf, sagbruk, kraftverk og tannlege. I 1874 ble det første hotellet bygget på Mølmen. Dette brant ned i 1890, men et nytt hotell ble bygget opp igjen i løpet av et par år.

Kongefamilien overnattet?

Gjennom tidene har flere prominente personer besøkt Mølmen hotell. Mest kjent er selvsagt besøket av kongefamilien i 1906, da både kong Haakon, dronning Maud og lille kronprins Olav, som da var tre år, overnattet der, på vei til Åndalsnes under kroningsferden.?Men også Hulda Garborg, prins Carl av Sverige, Alexander Kielland, Edvard Grieg og Francis Bull er å finne på gjestelistene. På et gammelt innrammet bilde som befinner seg på gården, er en lett gjenkjennelig Bjørnstjerne Bjørnson, stående foran det vakre inngangspartiet til hotellet.

Hørte ikke på svigerforeldrene?

I dag er det Lars Mølmen og moren, Lovise, som bor på gården. Svigerforeldrene til Lovise hadde egentlig gitt seg med hotelldrift i 1964, og beskjeden da Lovise kom til gården i 1968, var klar: ”Ikke begynn med noe i det gamle bygget. Det er i alt for dårlig stand.” ?Lovise og mannen, Ola, hørte ikke på formaningene.

- Vi pyntet og stelte på hotellet, og startet opp med overnatting og selskaper, forteller Lovise, med et lite smil.

Mye arbeid, mye moro?

Hotellet hadde 12 rom med plass til 29 gjester. Alle rommene hadde innlagt vann, men det var dusj og doer i gangen. Spisesalen var romslig. Tett oppunder 100 personer har vært samlet til bryllupsfest i de lune lokalene.?Til å begynne med hadde Lovise med seg noen til å kokke, men overtok så denne jobben selv. De hadde også med seg serveringshjelp, og vaskehjelp til tider, men ellers tok ekteparet mesteparten av arbeidet selv.?- Det var mye arbeid, men også mye moro, erindrer Lovise.

Sviktende standard?

Bygningens sviktende standard, gjorde seg etter hvert gjeldende.?- Taket var utett, men det verste var nok at det ikke fantes så mye som en papirbit i veggene som isolasjon. Bygningen var iskald. Skulle vi ha begravelser vinterstid, måtte vi fyre i flere dager for å få det varmt nok. Den siste påsken hotellet var i drift, måtte vi gå fyringsvakt der, forteller Lovise.?Den dårlige standarden, i tillegg til økende krav til hotellbygninger, førte til at Lovise og Ola bestemte seg for å avvikle overnattingsdriften i 1985. Bygget ble likevel benyttet som selskapslokale frem til 1993. Siden da har den ærverdige bygningen stått ubrukt.

Fant gamle båter på loftet

Den gamle låven på gården, fra 1912, ble revet i fjor, etter at taket kollapset en vinter. Denne uken er det hotellbygningen som står for tur.?- Det er på tide å få den ned. Det ville kreve uforholdsmessig mye ressurser å sette det i stand igjen. Muren under spisesalen har kollapset, og bare dette ville bli en stor jobb å ordne. Hadde bygget vært i tømmer, hadde det muligens vært en annen sak, sier Lars, som under rydding av hotelloftet, fant to sammenleggbare båter. De stammer fra tiden rundt århundreskiftet 1899-1900 , da mange engelskmenn fant veien til Mølmen hotell, for å fiske og gå turer i fjellet.

Den siste oppgaven?

Mølmen hotells siste oppgave, blir å fungere som en ytterst verdifull øvelse for brannvesenet. Når det nå skal brennes ned, vil brannmannskap fra både Rauma, Lesja og Dovre få nyttig og realistisk trening. Et førtitalls brannfolk, med ni brannbiler, under oppsyn av representanter fra brann- og redningsetaten i Oslo og Hamar, skal se til at nedbrenningen foregår kontrollert.?Lovise har vurdert frem og tilbake om hun skal være til stede under nedbrenningen. Det er tydelig at det er mange følelser knyttet til bygningen og det som skal skje.?- Men nå har jeg bestemt meg for å være her når de begynner. Så får jeg heller gå meg en tur, dersom jeg føler for det, sier hun.

Rundtur i hotellet

Etter intervjuet viser Lars rundt i den gamle hotellbygningen. Snøen har brutt seg gjennom de åpne vinduene, støv og smuss har samlet seg etter flere år uten vedlikehold. Likevel er det ikke vanskelig å forestille seg hvor flott stedet må ha vært den gangen spisesalen yret av liv, mens de ansatte jobbet iherdig på kjøkkenet med å få ferdig middagen. I peisestuen trakk man inntil det store ildstedet når kveldskulden kom snikende, før man smøg innunder mykt sengetøy i rommene i andre etasje. Alt tilhører kapittelet som nå avsluttes.

Nedbrenningen

Nedbrenningen begynte i to-tiden i dag. Da Vigga forlot Mølmen hotell i 17.30-tida, var brannsjef i Lesja og Dovre Brannvesen, Åge Tøndevoldshagen, fornøyd med øvelsen.

- Slik det er nå, har vi helt stålkontroll. Vi kommer til å drive utover kvelden, sa Tøndevoldshagen.

Brannvesene fra Lesja, Dovre og Rauma var heldige med vindretningen, som sto fra husene på gården. Hadde vinden blåst motsatt vei, hadde de måtte avlyse øvelsen. Se video og bildeserie under. (Alle foto i bildeserien og video: Maria Kampesæter)

Men er det ikke? Bjørnstjerne Bjørnson utenfor det vakre inngangspartiet til Mølmen hotell. Se flere historiske bilder i ukens Vigga. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Den kontrollerte nedbrenningen er en nyttig øvelse for brannvesenet. Foto: Lokalavisa Vigga
Stor røykutvikling etterhvert. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Mat må en ha, når det "bare" er en øvelse. Foto: Lokalavisa Vigga
Brannmannskap fra både Rauma brannvesen og Lesja og Dovre brannvesen deltok i øvelsen. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Etterhvert som brannen utvikler seg, forklares og læres etter beste evne. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Åge Tøndevoldshagen (med ryggen mot) følger med og instruerer. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Røykdykker gjør seg klar. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Røykdykkere på tur inn i huset. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Mølmen Hotell på Lesjaskog ble nedbrent i en kontrollert øvelse. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Det er mye læring også i å bare observere. Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Avgjerda om kven som skal bygge ny brannstasjon, og til kva pris, er ikkje klar enno. Brannsjef Åge Tøndevoldshagen førebur større talgrunnlag til politikarane. (fIllustrasjonsfoto: Maria Kampesæter Kleiven/arkiv) Foto: Lokalavisa Vigga
Nysgjerrige tilskuere fulgte med. Foto: Lokalavisa Vigga
Lars Mølmen hadde tatt ned mest mulig skilt inne i hotellet før brannen. Inkludert en nødutgangpil. Foto: Lokalavisa Vigga