Det viser ferske tall fra Utrykningspolitiet. Til tross for nedgang i store deler av landet, jubler ikke Ung i trafikken, som peker på at det fortsatt er urovekkende mange som bruker mobilen i bilen.

– Det er gledelig å se en reduksjon, men vi frykter store mørketall, sier Liv Marie Bendheim fra Ung i trafikken.

Hver tredje ulykke

Bendheim minner om at uoppmerksomhet fort kan få fatale konsekvenser:

– Vi vet at nesten hver tredje ulykke skyldes uoppmerksomhet, og da er dessverre ofte skjermene involvert. Mange av disse ulykkene kunne potensielt vært unngått om man la vekk mobilen.

Hun minner om at en bil i 80 km/t beveger seg lengden av en fotballbane (90 meter) ved fire sekunders uoppmerksomhet og at mye kan skje i løpet av disse meterne.

– I trafikken skjer det mye på få meter. Få sekunders uoppmerksomhet kan derfor gi fatale konsekvenser. Er man oppmerksom og på vakt, er sannsynligheten for en alvorlig ulykke vesentlig mindre. Vår oppfordring er derfor enkel: legg vekk mobilen i bilen.

Trist sommer for trafikksikkerheten

I år har vi allerede passert fjoråret på antallet drepte i trafikken. Ved utgangen av september var 97 personer omkommet, mot 80 i hele fjor.

– Med den ulykkessituasjonen vi har sett det siste året, er det i alles interesse at mobilen prioriteres vekk. Å la mobilen ligge i lomma eller å bruke en fastmontert holder, er veldig enkle tiltak alle kan bidra med, for å gjøre situasjonen på norske veier litt tryggere, kommenterer Bendheim.

Bendheim opplyser også om at mobilbruk i bil nå straffes med bot på 7450kr og tre prikker på førerkortet. For de i prøveperiode medfølger dobbel prikkbelastning og seks prikker.