Aldri har det vært så fullt i «gå-gata» mellom Skogvang og coopen, og i et lenge etterlengtet, fantastisk sommervær ble det virkelig martnas-stemning på Dovreskogen.

Symbolsk nok ble også Dovre Kommunes kultur-pris for 2012 delt ut midt i folkehavet. Prisvinnerne Asbjørn Moen og Sissel Rykhus, måtte ta en pause fra sine messe-jobber for å ta i mot prisen.

- Jeg kan med hånda på hjertet si, at ikke i noen grend i Dovre, står den frivillige dugnads-innsatsen SÅ sterkt som nettopp her på Dovreskogen, sa ordfører Bengt Fasteraune da han delte ut prisen til de to mangeårige bidragsyterne til det frivillige vesen på Dovreskogen.

Masse folk og brukbart salg

Det var parkerte biler så langt øyet kunne se, den tiende gangen lag og foreninger på Dovreskogen sammen med den lokale Coopen arrangerer Skogamessa. Over 30 utstillere hadde tatt turen til årets messe, og man kunne få kjøpt antikviteter og snurrepiperier, redskap, klær og hjemmebakt/hjemmelaget mat av ymse slag. Knut Ståle Sætrom, som solgte smør, kjuke og rømme fra Haverdalsseter, fikk solgt alt han hadde med seg allerede tidlig på dagen.

-Ja, jeg har solgt cirka 20 liter rømme, 15 kilo smør og 20 kilo kjuke. Så jeg må si meg veldig fornøyd, forteller Sætrom.

Vigga snakket med flere av dem som var innom boden til Sætrom, og flere av disse var kommet til messa kun for å kjøpe de populære produktene fra Haverdalsseter. Men det var også mange som besøkte de andre bodene, og utstillerne kunne rapportere om brukbart salg.

Martnas-stemning

Vel så viktig som kjøp og salg, er det å kjenne på martnas-stemninga og treffe gamle kjente og kose seg. Over alt kunne en høre frasen «jaså, så du æ på martnan», og i folkehavet på Skogamessa, fikk en virkelig ekte martnas følelse. Det var liv å røre, latter og tullprat, pruting, handel og matservering både ute og inne.

Inne i kafeen fikk man kjøpt kaffe og vafler. Fra styret i Skogvang, som driver kaffeen, fikk vi høre at det blant annet hadde gått med cirka 18 kg med vaffelrøre. Og på kjøkkenet gikk to doble vaffeljern i ett, og publikun skrytte veldig av de gode vaflene. Utendørs stod Coop Dovreskogen for grilling, og en kunne få kjøpt seg mye god grillmat. Astrid Dalum fra Coop forteller at det gikk med cirka kilo pølser og kilo koteletter.

Velfortjent kulturpris til ildsjeler

I forbindelse med årets messe, ble også Dovre Kommunes kulturpris for 2012 utdelt. Og symbolverdien var tydelig, da begge de to prisvinnerne, Asbjørn Moen og Sissel Rykhus, var opptatt med sine messe-jobber da prisen skulle deles ut. I begrunnelsen for utnevnelsen står det blant annet at «De to vinnerne har gjennom mange år gjort en enestående innsats for barn og unge i nærmiljøet på Dovreskogen. Dette gjelder spesielt aktiviteter innen idrett, lag og foreninger. Asbjørn og Sissel har vært, og er, ressurser som har bidratt til sammensveising og trivsel i grenda.»

Pris-utdeler, ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune, høstet stor applaus da han i sin innledning dro fram den gode dugnadsånden på Dovreskogen.

- I over 30 år har de to prisvinnerene hatt en sentral rolle på Dovreskogen, som aktive idrettsutøvere, trenere og lagledere. Som pådrivere og miljøskapere har de skapt et lavterskel tilbud i grenda, der alle har følt seg velkomne og blitt tatt vare på i et trygt miljø, sa ordføreren.

Han la også fram ulike arenaer som har nytt godt av Sissel og Asbjørns ressurser, som Dovreskogen IL, Velforeningen, Skogvang grendahus, Skogamessa, og den årlig utgivelse av billedboka «Gåmmålt frå Dovre».

Tydelig rørte prisvinnere takket for utmerkelsen, men dro også fram at de ikke kunne ha gjort alt det de har gjort, alene, og takket også alle andre bidragsytere. Stolte Doverskoginger svarte med massiv appplaus, å så var det tilbake til jobb og messe-deltagelse for de to.

Kommet for å bli

Årets messe må si å være en suksess, med masse fornøyde utstillere og publikum. Arrangørene er også meget fornøyd med arrangementet, og har allerede begynt å planlegge neste års messe. Skogsmessa på Dovreskogen er kommet for å bli.

Bård L Snerlebakken, snart 9, fra Dovreskogen, stilte ut masse gamle hjulkapsler som han (og pappaen Tommy) har samlet gjennom flere år. Foto: Lokalavisa Vigga
Salgsboder tett i tett og masse folk på Skogamessa denne lørdagen. Foto: Lokalavisa Vigga
2 år gamle Maja Brenden (tv) fikk kjøpt seg denne fine tven. Her er hun sammen med storesøster Ingvild Brenden. Foto: Lokalavisa Vigga
Sissel Rykhus (tv) og Astrid Dalum (th) sørget for at alle utstillerne fikk kaffe og kringle. Foto: Lokalavisa Vigga
På kjøkkenet hadde Arne Øverjordet full kontroll på to doble vaffeljern. Foto: Lokalavisa Vigga
Knut Ståle Sætrom solgte hjemmelagde meieri-produkter fra Haverdals-seter. Han var strålende fornøyd med salget. Her er det Aud Gunnarsrud fra Dovreskogen som sikrer seg av de populære produktene. Foto: Lokalavisa Vigga
Pysjebu hører med på messe. Foto: Lokalavisa Vigga
Kulturpris-vinner Sissel Rykhus får en god klem av Dovre-ordfører Bengt Fasteraune, under prisutdelingen. Foto: Lokalavisa Vigga
Her er ordfører Bengt Fasteraune omkranset av de to kulturpris-vinnerne, Asbjørn Moen og Sissel Rykhus. Foto: Lokalavisa Vigga