Det er ingen grønn lampe som lyser når det er klart her.

Mange har et forhold til Uppistugu-Hågå Seter på Dalsida. I idylliske omgivelser ved Aursjøen har mange kaffekopper blitt satt til livs opp gjennom årene, for her har det ”alltid” vært både husrom, hjerterom og en rømmevaffel eller noe annet godt til kaffen, noe både bygdefolk, hyttefolk og tilreisende har visst å sette pris på.

- Nå er vi alene

I fjor debuterte ungjentene Else Hågå og Ada Kaarbø som budeier, mens Elses bestemor Anne Marie, som har driftet setra siden midten av åttitallet, var med som kjøkkenjente og hjelpende hånd. I år er de på fjellet alene, Else og Ada. - Bestemor kommer vel etter, men nå til å begynne med er det bare oss ja, forteller Else.

Og de stortrives, femtenåringene, langt fra innlagt vann og internettdekning, med mye hyggelig besøk på tunet. - Det er litt væravhengig hvor mange som er innom, men en tjue – tredve for dagen blir det nå fort, sier Ada. I tillegg til vaffelserveringen har de laget en natursti, og på onsdager tilbyr de barneridning.

På gamelt vis

Kaffen blir kokt i kjele over åpen ild. Vaflene tilberedes likeså, i gammeldags jern. Ingen stikk-kontakter eller grønne lamper som lyser når vaflene er ferdige her. Men det fikser de fint. Og skulle de bli litt godt stekt i kanten, veier den ekte, gode rømmesmaken opp for veldig mye. - Dette er virkelig gode vafler!

- Og god rømme! Jeg pleier aldri å spise rømme, men her bare må man. Det passer inn, sa en entusiastisk vaffelspiser Vigga møtte på tunet.

Et måltid i det fri

Det er overraskende mange sitteplasser innendørs, i de små seterhusene, og man kan se levende spor fra den gang det ble ystet her. Men på en finværsdag er nok det aller mest idylliske å sitte ute på tunet, og nyte sola og naturen. Bekken bruser i bakgrunnen, og jentene kommer ut med påfyll til kaffen. - Drikker dere kaffe selv da, så dere får prøvesmakt? Nei, de gjør visst ikke det, de tar det litt på slump. Men det fungerer fint det også, for kaffen er det ikke noe å si på. Sammen med vaflene, og upåklagelig service er det absolutt verdt å ta turen til seterjentene på Uppistugu Hågå seter.