Sivilforsvaret tester varslingsanleggene fast i januar og juni hvert år. Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Signalet betyr at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, aviser, på myndighetenes nettsider og i sosiale medier.

Ikke i Lesja og Dovre

Verken i Lesja eller Dovre er det lenger montert slike varslingsanlegg. I stedet benytter de to kommunene seg av varslingssystemet Varsling24 for å varsle innbyggere i et geografisk område om hendelser via SMS.

– Vi har ingen rutiner på å teste dette ut til alle innbyggerne. Det ville blitt for kostbart. Men vi sender ut varsler omtrent daglig, så vi vet at systemet fungerer, forteller brannsjef i Lesja og Dovre, Åge Tøndevoldshagen.

Varselene blir her sendt ut som SMS til mobiltelefon, talemelding til fasttelefon, eller på e-post.

Her varsles det ved hendelser når dette er hensiktsmessig, som for eksempel ved vannavstengning, stengte veier, evakuering, generelle servicemeldinger og andre forhold som krever rask informasjon.

Hvor finner de deg?

Varslingssystemet benytter seg av tre ulike registre for å nå ut med informasjon. Til privatpersoner blir kontaktinformasjon hentet fra kontakt- og reservasjonsregisteret til digitaliseringsdirektoratet.

Kommunene anbefaler å legge inn telefonnummer og epostadresse i dette felles nasjonale kontaktregisteret.

Til bedrifter blir bedriften som tilhører adressen varslet med bakgrunn i oppføring i Enhetsregisteret, og kontaktdata for bedrifter hentes fra Altinn.

Tilleggsregister kan man benytte seg av, dersom man ønsker å motta varsler for en bedrift eller en adresse som man ikke er registrert med bostedsadresse på.

Referanseperson i hver husstand

Ved spesielle omstendigheter der alle som bor i kommunen må varsles, blir meldinger sendt ut til en referanseperson i hver husstand. Dette for å begrense antall meldinger.

Referansepersonen er mannen i et ektepar, kvinnen i et samboerpar, eller den eldste partneren i registrerte partnerskap.

I andre tilfeller er referansepersonen den eldste i husstanden.

Systemet når ikke ut til hemmelige numre, så de med hemmelig nummer som ønsker å få varsel fra kommunen kan legge inn en tilleggsoppføring på varslemeg.no.