SVEIN HALVOR MOE

- Jeg gleder meg veldig til å komme til New York og USA. Den utflukten blir en fin mulighet til å få nye impulser for en som ikke har vært i Statene tidligere, sier Ragnar Aasen Rognstad fra Dovre.

Ragnar vil få god tid til å dyrke sin musikalske interesse når han for første gang setter beina på amerikansk jord. Musikeren legger ikke skjul på at han har forventninger til oppholdet i millionbyen.

Aldri angret

Han er tydelig på at han ønsker å få med seg mest mulig når flyet lander og han sjekker inn på hotellet. - Jeg må innrømme at jeg i påska og de siste ukene har hatt New York-turen i tankene. Den vil forhåpentligvis bli innholdsrik, sier Ragnar som har spilt gitar i sju-åtte år.

Han kommer fra en musikalsk familie, og 1994-modellen har aldri angret på at han valgte å gå den veien. Turen er i regi av skolen, men frivillig for elevene. Det er en intensiv tur med et tettpakket program.

Skal på konserter

– Hva har du tenkt å fylle ditt aller første New York-opphold med, Ragnar?

– Skolen har et opplegg for enkelte dager. De dagene vi har til fri utnyttelse skal brukes på konserter, musikaler, handling og ikke minst gjøre seg bedre kjent i byen. Det skal bli kjekt å få stifte bekjentskap med de kjente bygningene og severdighetene som jeg bare har stiftet bekjentskap med på TV, sier Ragnar.

En flott hobby

- Gitarspillingen har vært min største hobby de siste årene. Det kommer det nok til å bli i fortsettelsen. Jeg har ikke planer om å gjøre det til levebrødet mitt. Det er mange på min alder som drømmer om å bli profesjonell musiker. For meg har det aldri vært noe tema. Først og fremst fordi jeg trives med å ha dette som hobby. Samtidig er nåløyet trangt for de som har ambisjoner om å livnære seg som profesjonell musiker. Du skal være dyktig for å lykkes, sier Ragnar.

Han har brukt det siste året til å finne ut hva han ønsker med musikken. For ett år siden søkte gitaristen skoleplass ved Trøndertun Folkehøgskole, en av de mest kjente utdanningsinstitusjonene i Norge innen dans og musikk. Ragnar hadde hørt mye positivt om skolen da han sendte en demo om seg selv og meldte sin interesse. Valget var enkelt da han kom inn på skolen.

Har utviklet seg

- Jeg hadde lest og hørt mye bra om skolen. Håkon Vadet fra Dombås har tidligere vært elev ved den samme skolen. Han oppfordret meg til å søke meg dit. Både fordi de har et bra musikalsk opplegg og det er et godt og inkluderende miljø ved skolen. Jeg er i ettertid fornøyd med at jeg takket ja til skoleplassen da tilbudet kom. Jeg føler selv jeg har utviklet meg som musiker og menneske etter at jeg sendte flyttelasset sørover. Forholdene ligger til rette for de som vil noe, og det er for så vidt opp til deg selv, sier Ragnar.

Han forteller om dedikerte lærere og motiverte medelever. En god del av de er blant de ypperste i landet og har satt seg høye mål når det gjelder fremtiden. Trøndertun Folkehøgskole rekrutterer hvert år flere til LIPA-skolen og andre internasjonale skoler som har dans og musikk på programmet.

Blir i Trondheim

Det er mange som bruker det trønderske miljøet som springbrett for å komme seg ut i verden, eller få studieplass ved de skolene som satser mest på dans og musikk i Norge. Folkehøyskolen har ikke andre skolefag, og derfor er det ikke noe annet som konkurrerer med elevenes oppmerksomhet. Ragnar legger ikke skjul på at han har brukt enormt mye tid på spilling. Han har også vært med i flere band.

– Det har ofte blitt spilling fra frokost til middag. Bare avbrutt av lunsjen og andre små pauser. En del kvelder og helger har også blitt tatt i bruk. Spesielt i de periodene hvor vi har forberedt oss til konserter og andre oppsetninger. Jeg har nok mer kunnskap om musikk nå enn da jeg kom til Trøndertun for godt og vel åtte måneder siden, sier Ragnar.

Han har planer om å forlenge oppholdet i Trøndelag, den videre planen er å studere økonomi til høsten.

Fakta: Liverpool Institute for Performing Arts (forkortet LIPA), er også kjent som Paul McCartney-skolen. Det er et institutt i Liverpool stiftet av Sir James Paul McCartney. Instituttet startet opp i 1996 og tilbyr utdanning innen skuespill, dans, musikk, management, lydteknologi og teaterdesign. (Kilde: Wikipedia)