Som hønseegg har ”traktoregg” også tradisjonelt sett vært hvite. Av og til svarte. Denne våren og sommeren har de dukket opp i en ny farge, på jordene rundt omkring. Den rosa rundballplasten er et samarbeid mellom Felleskjøpet, plastprodusenten og bønder over hele landet, og for hver rull som selges går 90 kroner til Kreftforeningen. Under årets Markens Grøde på Lesja vil det bli anledning til å ta et krafttak for kreft, bokstavelig talt. Hvem greier å flytte en rundball 50 meter på kortest mulig tid?

Viktig, ikke minst for bønder

- Vi ønsker å være med å støtte, og sette fokus på kreftsaken, forteller styreleder i Markens Grøde, Aasmund Kolstad.

Han forteller at mange gårdbrukere har opplevd å miste kollegaer som har vært kreftsyke, og mener at nettopp bondeyrket er ekstra sårbart. Du er herre på egen gård, og ikke så lett å erstatte fullt ut om du blir syk.

- Den rosa rundballplastikken ble produsert i begrenset opplag, og ble utsolgt på null komma niks, sier Kolstad.

Flere bønder, også på Lesja, har produsert rosa baller i vår, og idèen til konkurransen ”Verdens sterkeste norddøler” kom derfra.

Tre personer, en rundball, femti meter

Reglene er enkle. Et lag består av tre personer, med begge kjønn representert. Oppgaven er å trille en rundball 50 meter på kortest mulig tid. Påmeldingsavgiften på 100 kroner går til Kreftforeningen.

- Det blir fortløpende påmelding og kvalifisering på åpen gård i Runningen hele dagen, og finaler ved scena klokka halv fire, sier Kolstad.

Han avslører at ordfører Mariann Skotte stiller som speaker i konkurransen og håper folk tar utfordringen og melder på bedriftslag, grendalag, familielag, vennelag og andre lag.

- Vi får se interessen litt an, men vi vurderer å ha en egen familieklasse, sier Kolstad,

som ellers mener dette er tiden for å finne ut om Lora virkelig er beste plassen på jorda, også når det kommer til muskelkraft. Eller hvilket byggfirma som har de stauteste snekkerne.