Dersom ukjente sender deg en melding i messenger-appen, legger den seg i mappen ”meldingsforespørsler”, en mappe de færreste av oss kikker innom hver dag. Bjørnhild Vedø fra Dovre sjekket sin forrige uke, og blant mange meldinger som bare ble slettet, lå det en som fanget oppmerksomheten hennes.

- Den hadde ligget ulest i innboksen min ett års tid, og var fra en kvinne i Danmark som ville formidle en beskjed fra to av sine venner som ikke var på Facebook. De hadde funnet en flaskepost, med meg som avsender, og forsøkt å sende et brev. Det hadde imidlertid kommet i retur, med feil adresse. Jeg var litt i tvil om dette kunne stemme, men ble nysgjerrig og tok meg bryet med å sjekke, forteller Bjørnhild.

– Den sommeren jeg fylte 11

Det viste seg å være Bjørnhild som var avsender av brevet som ble puttet i en flaske og sendt til havs for tjueen år siden. - Jeg var på besøk hos min gode venninne Marie Hundevadt, på familiens feriested i Fevik, mellom Arendal og Grimstad. Jeg skulle feire 11-årsdagen min der, og gledet meg til en sommer med, bading, krabbefangst og båtliv, minnes Bjørnhild.

Hun forteller at hun var opptatt av kjedebrev, som var vanlig på den tiden. Hun hadde selv fått flere i posten, og svart i håp om å få noen overraskelser i retur. Mange husker sikkert disse brevene man skulle skrive av og sende videre, og som lokket med alt fra brevvenner, via sjokolade til større premier, dersom man sendte videre til så og så mange. Bjørnhild lokket med en pastilleske.

Hekta på kjedebrev

- Jeg tenkte at et kjedebrev via flaskepost måtte være spennende. I brevet jeg sendte ba jeg mottakeren om å skrive navnet sitt på baksiden av brevet, sende flasken videre og i tillegg sende meg et postkort. Målet var at når tredjemann hadde fått flaskeposten så skulle brevet, ferdig utfylt med navn, adresse og interesser, sendes tilbake til meg. Premien var én pastilleske til hver av personene.

Kjeden ble ikke så lang, for de danske kvinnene som fant flaskeposten to kilometer syd for Skagen, i nærheten av Kandestederne, i fjor sommer var de første som åpnet flasken, over tjue år etter at den forlot Fevik, og de bestemte seg altså for å ta direkte kontakt med den ukjente avsenderen i Norge.

- Veldig, veldig gøy

- Det er helt utrolig å tenke på at den kom tilbake etter så mange år. Det er veldig, veldig gøy, sier Bjørnhild,som i ettertid ser at hun kanskje hadde litt vel høye forventninger da hun prøvde seg på et kjedebrev til havs.

- Ingen skuffelse for at brevet kom tilbake uten navn på baksiden nei, sier hun.

Kvinnene som fant flaskeposten hadde sendt Bjørnhild et brev, men fått det i retur med feil adresse. Dovrejenta, som nå er 32 år gammel, er nå bosatt i Trondheim. Men hun svarte på messengermeldingen hun hadde fått, og har nå fått det gamle brevet sitt i retur. Sammen med en pastilleske!

- Brevet bar preg av å ha vært utendørs i tjue år, men det var fortsatt fullt leselig, forteller Bjørnhild.