Hun ble borte fra hjemmet tidlig i mai og ble lett etter sent og tidlig. Siden familien bor tett inntil E136 svant håpet ettersom tiden gikk, og de avfant seg med at katten måtte være død. De visste jo at de bodde utsatt til og hadde også tidligere mistet en katt i trafikken.

Gledestårer

Datteren i huset, Guro Sneve (12), er en skikkelig kattevenn, og sørget over pusen som så brått ble borte.

– Da jeg våknet den morgenen den ble borte, stod den den ikke ved verandaen som den brukte å gjøre, sier hun.

Selv om de fremdeles hadde kullsøsteren Fifa, var det liksom to de skulle være. Stor var derfor gleden da Guro forrige uke kom igjen fra skolen og moren fortalte at hun hadde en overraskelse til henne. For inne på kjøkkenet var Pæra i full gang med å ete fra skåla si.

– Jeg grein og grein. Og etterpå greide jeg ikke å konsentrere meg om leksene, sier Guro og smiler.

Takk til Facebook

Det var en tilfeldighet at katten kom til rette igjen. Moren Elisabeth sveipet fort over Facebook, og der på en kjøp- og salgside fikk hun se en etterlysning. En polsk dame på Aurstad Handel hadde lagt ut et bilde av en svart og hvit katt som hun etterlyste eieren til. På bildene kunne en ikke se fjeset fordi katten satt og spiste.

– Men det var ett eller annet ved bildet som gjorde at jeg tok kontakt. Jeg spurte om katten hadde en liten, svart prikk på snuten. Og da hun sendte meg bilde av fjeset fikk jeg så høy puls, og tenkte: Er det mulig, sier Elisabeth.

En gåte

Hun dro sporenstreks for å hente katten som befant seg rundt en mil unna hjemmet sitt på Kjøremgrenda. Da hun møtte Pæra igjen ble det en rørende stund. Pusen hadde fått komme inn til damen på Aurstad og vært der et døgn, siden det var så kaldt og utrivelig ute. Men hvor den hadde hatt tilhold resten av tiden er fremdeles en gåte. Men at den har hatt det godt er tydelig. Den var i godt hold, og trygg og fin da den kom til rette igjen. Guro og Elisabeth forteller at da Pæra og Fifa møtte hverandre igjen var det som at de aldri skulle vært fra hverandre. Søskenforholdet var like sterkt og tett som det alltid hadde vært.