Det gedigene kunstprosjektet er godt i gang, og det er Njål Andreassen og kollega David Hayden som utformer monumentet, som er en hyllest til den østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein.

Kunstnertrio

Kunstnertrioen Sebastian Makonnen Kjølaas, Marianne Bredesen og Siri Hjort står bak prosjektet.

De har hatt som mål å markere filosofens forhold til Norge gjennom en serie performative inngrep som avsluttes med avdukingen av skulpturen som de beskriver som en snakkende munn-hånd.

Pianist med en hånd

Ludwig Wittgensteins bror, Paul, mistet høyre hånd under første verdenskrig, men klarte tross ulykken å bli verdens mest talentfulle, enarmede pianist. Dessverre mislikte brødrene filosofien og musikken til hverandre. Den ene var opptatt av stillhet mens den andre kun ønsket å spille musikk.

– Hva er vel et bedre bilde av stillhet, enn en konsertpinanist sin ikke-ekstisterende høyrearm, er kunstnernes filosofi bak prosjektet.

Vanskelig, men gøy

Håndverkerne forteller at det har vært noen utfordringer med prosjektet.

– Det ene er det fysiske, det andre er hva kunstnerne tenker, sier Hayden.

Han synes også at kontrasten mellom de store elementene kontra de små detaljene har vært vanskelig.

– Det har vært veldig lærerikt, utfordrende, gøy, og ... irriterende, innrømmer Hayden.

– Det har fått frem alle følelsene, medgir Andreassen.

Han på sin side synes den største utfordringen har vært å finne formen. De har kun en liten keramikkhånd å se etter, og å få alle proporsjoner riktig er en krevende oppgave, selv for et trent øye.

Tre måneders arbeid

De begynte arbeidet i starten av mai og ser for seg å være ferdig med utformingen i siste halvdel av juli. Så skal skulpturen fraktes til Skjolden i Luster der siste etappe er over en liten bru som bare tåler tre tonns trykk. Det må de finregne på, for skulpturen kan komme til å veie opp mot den tyngden, mener Hayden.

Syv meter lang

Hele hånda får en lengde opp mot syv meter, og blir tre meter bred og like høy. De to håndverkerne anslår at det største treet som ble felt til oppgaven var 45 meter høyt.

– Stokken var vel 300 kilo tung, forteller de, og sier at hele hånda består av 56 tredeler sammensatt av 35 stag.

Det sier seg selv at det må kraftige stag til for å holde alt på plass, men ikke all redskapen er å få kjøpt. Da er det godt å ha kyndige smedlærlinger vegg i vegg. Av smedlærlingene har de fått smidd et meterlangt bor til de 24 millimeter tykke stagene.

Tungt arbeid

Andreassen sier at de måtte til Nord-Møre for å finne store nok trær med nok kjerneved i. De to forteller at dette er det største prosjektet de har hatt størrelsesmessig, og at det har vært et tungt arbeid da det er mye tre som skal fjernes før formen kommer frem.

Avdukingen skal skje ved Wittgensteins hytte i Skjolden i Sogn og Fjordane i slutten av august.