Hun er mer motivert enn noen gang, etter en dramatisk rideulykke i vår

Jenta fra Dovreskogen hadde planer om å kvalifisere seg til Norgesmesterskapet i dressurridning, samt Lag-NM i år. Hesten Lerens Leonardo (8), fra eget oppdrett, var omsider klar, og ekvipasjen var på plass i Østfold, for kvalifisering til Landsstevne.

Konkurransedagen kommer med ekstrem vind. Caroline har sendt mamma Cathinka Leren for å hente fotoapparatet som ligger i bilen.

- Jeg hadde lagt på Leonardo et dekken da vi skulle varme opp, fordi det var litt kaldt, forklarer Caroline.

Sterk vind

Inne på oppvarmingsbanen tar vinden et solid tak i dekkenet og løfter det opp, mens det blafrer, noe som skremmer Leonardo voldsomt.

- Han kaster seg rundt og starter med store rodeobukkesprang. Jeg rekker å registrere at jeg overhodet ikke har kontroll, forteller Caroline.

Etter dette skjer alt veldig fort, og mye er blitt fortalt Caroline i etterkant. Et sammenstøt med en annen hest får henne til å miste stigbøylen, og da Leonardo plutselig steiler, faller hun i bakken under hesten. Frambeina til Leonardo lander på magen hennes. Folk kommer løpende til stedet.

- Jeg hører folk snakke om ambulanse, men jeg sier det går fint og forsøker å sette meg opp. Så svimer jeg av, erindrer Caroline.

Alvorlig

I mellomtiden er Cathinka på tur tilbake med kameraet. Hun ser klyngen med mennesker og en hest uten rytter. Da hun skjønner at det er Leonardo som står der, begynner hun å løpe.

Caroline har ikke et eneste merke på kroppen, men tilstanden er tydelig alvorlig. Ambulansen kommer og sykehuset er heldigvis bare fem minutter unna. Undersøkelsene viser at den unge rytteren har kraftige indre blødninger, og innen kirurgene får stoppet det, har Caroline en liter blod i bukhulen.

- Hadde det vært lengre vei til sykehuset, hadde jeg ikke overlevd, sier Caroline alvorlig.

Mirakel

Diagnosen er 5. grads miltknusning, som er den verste miltskaden man kan få. Carolines milt er rett og slett delt i tre deler. Snart er hun omgitt av skjermer og ledninger.

Kirurgene er spesialister på denne type operasjoner, men er likevel overbevist om at Carolines milt kommer til å dø. Til alles store overraskelse, begynner den å lege seg selv.

- Bortsett fra arrvevet der den har grodd sammen, vil den bli som normal i løpet av et år, sier Caroline fornøyd.

Totalforbud

Den første tiden sover hun mye. Kroppen trenger hvile. Hun er borte fra skolen i en måned. Etter hvert begynner Caroline å bli utålmodig etter å ri igjen, men legene har gitt henne totalforbud i tre måneder. Miltskader tuller man ikke med.

Pågangsmot

- Det var de lengste tre månedene i mitt liv, men verdt å vente på, sier Caroline og legger til at hun ikke var redd for å sette seg opp på hesteryggen igjen.

- Men ulykken var definitivt en øyeåpner for hvor farlig ridningen kan være, og jeg er nok blitt mer påpasselig med å tenke trygghet i alt jeg gjør, forklarer hun.

Årets NM ryker , da kvalifiseringsstevnene ble avholdt mens Caroline hadde rideforbud, men den tøffe jenta er mer motivert enn noen gang.

- Vi satser mot NM neste år. Nå skal det i alle fall gå, sier hun med en bestemt mine.

Deretter blir det bare mer hest, for når Caroline er ferdig med videregående neste sommer, har hun planene klare. Danmark eller Tyskland står for tur.

- Jeg vil bli berider. Leve av å ri og trene hester, slår hun fast.

FORBEDREDE TRENINGSFORHOLD: Mamma Cathinka (t.h.) tar et godt tak rundt Caroline, som nå kan fortsette treningen. Ridehuset gir dem gode rammer i vær og vind.
LEDNINGER OG SKJERMER: Caroline mens hun lå på sykehuset etter den dramatiske rideulykken, som nær kostet henne livet. (Foto: privat)