Med nesten 40 utstillere og godt med publikum var den populære Skogamessa på Dovreskogen igjen en suksess. Den nye kalvemønstringa lørdag var ekstra populær.

BILDESERIE NEDERST PÅ SIDA

Glitter og sløyfer

Seks kalver ble nøye børstet og striglet før de skulle vises frem. Både glitter og sløyfer hører med på mønstring, bortsett fra på Bøffalo, den eneste oksekalven blant damene. Han slapp unna med bare børsting og babyolje i pelsen for glans.

– Det er viktig å vise frem næringa og å få frem samspillet mellom barn og dyr. For å få rekruttert til landbruket, må vi starte med de minste, sier Gunvor Gauteplass, sekretær for produsentlaget i Tine.

Kalvemønstring tok seg opp for 10-12 år siden og har etterhvert blitt et fast innslag på messer og arrangementer i hele landet. For noen år siden ble det satt i gang samarbeid mellom Tine og Geno for å øke interessen og engasjementet rundt mønstringer.

– Stor interesse

Egil Romsås hadde med kalver, og flere lånte seg en venn for dagen. Når de skulle fortelle om seg og kalven, var det noen som gjerne ville besøke kalvene etter mønstringen, noe Romsås ønsket velkommen.

– Det er stor interesse for kalvemønstringer mellom vennene, det er artig. Det er viktig at kalvene lærer seg å bli behandlet av folk og at ungene lærer å behandle kalver, sier han.

Før mønstringen hadde de som leide kalvene, trent med dem for å kunne håndtere dem i ringen. I tillegg hadde Thor Magnus Killi med egen kukalv som ikke hadde fått navn før fesjået. Etter mønstringen var ferdig, fikk publikum mulighet til å hilse på de sosiale kalvene.

Godt besøkt

I år er det første året Skogamessa arrangeres uten at butikken er i drift. Geir Ove Brenden syntes det var vemodig.

– Til tross for det har det gått bra, folk har tatt med kontanter eller reist og tatt ut, sier han.

Inntektene fra messa går til Skogvang grendahus, og det er både lokale og turister som tar turen innom.

– De første utstillerne kom klokken ti torsdag. Det var bra besøkt i går, og også idag. Det er en god del turister som stopper, forteller Brenden.

Blant bodene var det bakst, antikviteter, garn, våpen, husflid og smykker. Noe for en hver smak, og noe selges lettere enn andre ting. Knut Ståle Sætrom fra Haverdalsseter Turisthytte hadde med skjørost og andre hjemmelagde produkter fra gården, og de solgte som varmt hvetebrød.

– Det var kø en halvtime før Knut Ståle kom. Etter seks minutter var all skjørosten solgt, sier Brenden.

Thor Magnus Killi hadde med en tre uker gammel kalv, som måtte ha litt melk mellom slagene. Den hadde ikke fått navn før kalvemønstringen. Foto: Lokalavisa Vigga
Ikke alle kalvene var like ivrige på å gå hele tiden. Her forsøker Kaja Romsås å lokke med seg Finki. Marlene Brenden med Bøpia kommer like bak. Foto: Lokalavisa Vigga
F.v.: Mari og Magnus Schjelle og Mathias Brenden solgte gamle leker, blant annet Lego og spillekort. Foto: Lokalavisa Vigga
Nesten 40 utstillere fant veien til Skogamessa i helga. Foto: Lokalavisa Vigga
Else Tagseth solgte håndspunnet garn fra egne mohairgeiter og spælsauer på Dovre. Foto: Lokalavisa Vigga