I Lesja og Dovre har en tørr forsommer ført til problemer hos gårdbrukere.

– Det er vanlig at det er lite nedbør i juni, men i år har det vært ekstremt. Det kan se ut til at det ikke blir så store avlinger på noen, sier landbrukskonsulent Martin Vorkinn.

Årlige variasjoner i vær og vind er normalt, men Vorkinn tror det har vært spesielt tørt og varmt så langt i år. Sol og vind har tørket ut jorda. I tillegg var det vinterskader på jorda flere steder, spesielt i Lesja.

Tidlig slått

Leder i Dovre Bondelag, Egil Romsås på Dovreskogen, har startet første slåtten tidlig. Regnet som kom onsdag og torsdag har ikke så mye å si, men alt hjelper på.

– Det som skjer nå er at gresset skyt, og blir ferdig med veksten. Det blir tidlig slått nå, så får en tro at en får det igjen senere, sier Romsås.

Vanningsanlegg hjelper en god del, for de som har det. En forsommer med lite nedbør er egentlig ikke så uvanlig mener Romsås, men normalt kommer det gjerne en og annen skur innimellom finværsdagene.

– Det var en tørkeperiode i fjor, men før det var det nok regn i vel fem år, sier han.

Han håper heller på en lengre vekstsesong, men været styrer ingen.

– Vi kan ikke bestemme at det skal være en lengre vekstsesong, selv om det virker som det er det politikerne vil. Det visste folk før i tiden, og det virker som noe som har blitt glemt underveis, sier Romsås.

Ikke det tørreste

I følge statistikk for området, målt mellom 1. mai og 15. juni, er det lang fra det tørreste året.

I år er det målt 18,8 millimeter nedbør på 13 regndager på Lannem på Dovre, mot fjorårets 56 millimeter nedbør på 31 regndager i fjor.

På målestasjonen på Dombås er det målt 12,4 millimeter nedbør på 11 regndager i samme periode i år, i fjor var det 36,8 millimeter nedbør på 23 regndager.

På Svanborg på Lesja er det målt 17,1 millimeter nedbør på 17 regndager i år, og på Bjorli er det målt 13,8 millimeter nedbør på 28 regndager.

Fokstugu har «tørrværsrekorden» fra 1940, med kun 4,8 millimeter nedbør på tre regndager. På samme periode i år ble det målt 24,9 millimeter nedbør på 19 regndager.

Nær varmerekord

Varmerekorden i samme periode er nesten slått i år. På toppen av statistikken er de høyeste gjennomsnittstemperaturene målt til over 10 grader. De varmeste årene var i 1992 og 2002.

I år har snitt-tempen ligget på over 8 grader i bygda, med Lannem på Dovre som varmeste, 9,5 grader. Det er den høyeste temperaturen i denne perioden etter 2002.