På mandag formiddag var Bane NOR og informerte skoleelevene på Lesja skole om sikkerheten på og langs jernbanelinja.

– Ett godstog som er fullastet veier 2 200 tonn, og tilsvarer 1 466 biler. Tenk hvor lang tid det tar å stoppe toget da, sier Maria Dahl, prosjektleder på holdningsskapende arbeid for Bane NOR.

Farlig ferdsel

Bakgrunnen for besøket, er at Bane Nor har fått mange bekymringsmeldinger fra lokomotivførere, som kjører den aktuelle strekningen på Lesja, om personer som oppholder seg på jernbanelinja.

– Vi har fått mange meldinger fra området, og banesjefen ringte meg og sa at her er det dessverre et problem. At folk krysser sporet der det ikke er planovergang. Da blir vi veldig bekymret for at barn skal se denne atferden, og imitere dette og tenke at det er greit, sier hun.

Hun utdyper:

– Det er da vi arrangerer møter som dette. Vi velger ut området der meldingene fra NSB, godstrafikken og naboer har kommet med.

Nå håper hun med dette foredraget at barn og ungdommer tenker seg én ekstra gang før de ferdes på sporet.

– Jeg tror dette har stor nytte, og jeg er ganske sikker på at barna vil tenke seg om før de gjør noe ulovlig. Men også hvis de ser noen voksne som gjør noe feil, at de reagerer. Jeg håper dette blir praten ved middagsbordet, sier hun.

På slutten fremførte alle skoleelevene tog-dansen, som går ut på at man skal stoppe, se og lytte før man krysser jernbanesporet. Den lagde Dahl spesielt for anledningen.

Ikke et problem

Rektor ved Lesja skole, Jan Olav Thorsplass, mener dette ikke har vært et problem på skolen.

– Skolen har ikke fått noen direkte meldinger om at skoleelevene leker og oppholder seg langs jernbanelinja, men vi ser jo at det er stier over sporet, forteller han.

Skolen har ikke hatt foredrag eller samtaler om trafikksikkerheten langs jernbanelinja før, men er nå glad for at det blir satt på dagsorden.

– Vi har ikke hatt slike foredrag før om trafikksikkerheten ved jernbanesporet, så det er fint at de setter et søkelys på det. Lesja skole har aldri opplevd dette som et stort problem, sier Thorsplass.

Får elevene noe infoskriv om dette med hjem?

– Det er info om det på ukeplanen, at Bane Nor skal hit, men ikke noe felleskriv på det. Det er naturlig at FAU innvolverer seg i det, sier Thorsplass.

Bane Nor har fått mange meldinger det siste året. Dette fortalte Dahl:

  • Fører i tog melder at tre gutter gikk over sporet på Lesja stasjon.

  • En person med elghund og gevær gikk i sporet.

  • Melder om nestenpåkjørsel av bil på usikret plo mellom Lesja og Bjorli. Fører tutet flere ganger, men bilen fortsatte kjøringen og passerte foran toget med få meters klaring.

  • Ung person løp ut i sporet foran toget for å hente en ball.

  • Bane Nor observerte to personer som tok snarvei over sporet uten å se seg for. Toget kom rett etterpå.

På slutten av foredraget gjennomførte elevene og lærerne den såkalte tog-dansen. Den går ut på å stoppe, se og lytte før man krysser jernbanesporet. Foto: Håkon Wikan
Rektor ved Lesja skole, Jan Olav Thorsplass, mener dette aldri har vært et problem på skolen. Foto: Håkon Wikan