– Det er fantastisk hyggelig at det lille magasinet Friluftsliv får til så mye oppmerksomhet rundt en sak, sier Esiassen.

Når Vigga prater med Esaissen onsdag, har han nettopp sendt en ny utgave av magasinet i trykken.

– I neste nummer kjører vi en syv siders spesialsak på Snøhetta, med inngående historier og dype argument for at det må bli nasjonalfjellet. Dovrefjell og Snøhetta er dypt plantet i historien, det er ikke noe annet som kan bli nasjonalfjellet vårt, sier han.

Stetind (1 392 m.o.h)  i Tysfjord kommune i Nordland, ble i 2002 kåret til Norges nasjonalfjell i en uhøytidelig konkurranse i Reiseradioen i NRK.

- Ingen Idol-konkurranse

Trønderen har 52 langturer på Dovrefjell siden 1985 bak seg. I forbindelse med Grunnlovsjubileet i år, mener han det er viktig å sette lys på nasjonalfjell-problematikken, som han kaller det.

– En kan ikke kåre et nasjonalfjell i et radioprogram. Det er ikke slik det foregår her i landet med nasjonalparker og nasjonalfugler for eksempel. Det er ingen Idol-konkurranse som en kan stemme på med sms, sier han kritisk.

Utspillet til Esaissen har naturlig nok blitt møtt med forargelse i Nord-Norge.

– Vi kan ikke tulle med den saken der, mener ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen. Han har et diplom på veggen, underskrevet av daværende miljøvernminster Børge Brende. Det mener han viser at Stetind er offentlig godkjent, til tross for at avgjørelsen falt i Reiseradioen.

Ifølge NRK Nordland brukte daværende ordfører Leif Kristian Klæboe 19.000 kommunale kroner for å stoppe Dovrefjell fra å vinne.

- På trynet at Stetind er nasjonalfjell

Esaissen vil ha tyngre instanser på banen for å få endret kåringen, som Miljøverndepartementet, Miljødirektoratet og naturvernforbund.

Oppdal-ordfører Ola Røtvei har tatt initiativ mot ordførerne rundt Dovrefjell for å komme med et felles utspill mot nasjonale myndigheter, melder avisa Opp. Oppdalsordføreren er lei av at Stetind brukte kommunale penger og kuppet en avstemning i Reiseradioen i 2002.

– Det er, for å si det rett ut, helt på trynet at Stetind kaller seg for Norges nasjonalfjell etter en telefonavstemning i Reiseradioen for mange år siden, mener Røtvei ifølge Adresseavisen.

Når Grunnloven skal feires i 2014 med stor TV-sendt fest av nasjonaldagen på Dovrefjell, mener Røtvei norske myndigheter samtidig bør gi Dovrefjell status som Nasjonalfjellet. 200 år etter at Eidsvollsmennene sverget «Enige og troe, indtil Dovre falder», skal Dovre, Folldal og Oppdal kommuner samles til storfeiring på Dovrefjell, en markering som direktesendes på NRK.

Håper på endring i 2014

Ordfører i Dovre kommune, Bengt Fasteraune, mener det er naturlig å løfte fram diskusjonen i 2014, med Grunnlovsjubileet.

– Selve Snøhetta og Dovrefjell som nasjonalsymbol er det ikke dovringen selv som har sagt, det er myter og sagn gjennom historien. Det er en god anledning å løfte frem temaet i år, og jeg tror det  blir forventet også, sier Fasteraune.

Han håper det blir en realitet i 2014, å kunne kalle Snøhetta nasjonalfjellet.

– Jeg og Ola Røtvei er enige om at vi må sende et formelt utspill, men har ikke funnet ut hvor enda. Det blir nok departementene. Det er jo for eksempel andre kriteriet for Nasjonalparkkommuner, det bør det være også for fjell, sier Fasteraune.

Bjørn Andreas Esaissen har hatt 52 langturer på Dovrefjell siden 1985. (Privat foto) Foto: Lokalavisa Vigga