Det er tilfellet med Emil Aaheim fra Lesjaskog og hans Massey Ferguson 135. På besøk hos bestefar Hans Skomakerstuen på Dovre har han sett på traktoren, en slik som mange kanskje har som står i en garasje og støver ned i pensjonisttilværelse etter mange års hard innsats.

– Jeg spurte bestefar om jeg kunne få den, forteller Emil.

En måned senere var traktoren på flyttefot til Lesjaskog. Arbeidet med traktoren startet opp i fjor høst.

Motoren gikk, men den var langt i fra en skjønnhet slik som i dag. Emil gikk i gang med stor iver.

– Det har blitt helger og kvelder og slikt da, sier han.

Mye arbeid

Akkurat hvor mange timer han har brukt har han ikke tall på, men mor Hanne og far Rune kan bekrefte at han har vært ivrig i verkstedet så mye han har hatt tid til.

– Motoren har jeg ikke gjort så mye med. Men jeg har lakka, og plukket av den her og den der, sier Emil og peker på starteren og dynamoen.

Setet er helt nytt. De gamle skjermene var i ferd med å ruste opp, så nye skjermer har han kjøpt brukt. Dem fant han på Finn, hos en kar i Halden.

– Han fant dem og gjorde hele handelen selv. Jeg hjalp ham bare med å få fraktet dem hit. Han prøvde til og med på å prute, men jeg tror han fikk gjort en god handel, forteller Rune.

Selv om det var en 12-åring som ringte om skjermer til en traktor fra 1968 ble han tatt seriøst. Og nå har de fått like blank rødfarge som resten av traktoren. Interesse for maskiner og mekanikk er en arvelig egenskap man kan få i Aaheim-familien. Både Rune og bestefar Ola Aaheim har noen timer bak seg i verkstedet. Likevel har de holdt seg unna, og latt Emil mekke og skru på egenhånd.

– Vi har hjulpet til om det har vært noe tyngre arbeid, og når han har spurt om hjelp, sier Rune.

Bestefar Hans har også vært innom for å beundre traktoren i løpet av prosessen. Han har hatt traktoren på garden siden 1979.

Redskapspark

Nå har det blitt en hel redskapspark som passer til Massey 135´en. Han har fres, skuffe, tilhenger, og plog. Noe har han fått, annet har han kjøpt. Det meste av det også har han satt i stand. Med enskjærsplogen har han fått oppdrag om å lage potetåker til bestemor. Han har også satt i stand en horv.

– Men den har jeg solgt igjen, jeg hadde ikke bruk for den, forteller Emil.

Det har gått med en god del lakk. Han har både spraya og lakka med pensel. 10 liter på boks og 15 spraybokser anslår Rune at han har bestilt til prosjektet.

Til jul ønsket han seg, og fikk, sektorlampe. Til 12-årsdagen var ønsket også noe forskjellig fra mange andre. Da fikk han et nytt bakdekk til traktoren sin. Litt ekstrautstyr som et par Michelin-menn på traktoren har også kommet på. Nå går traktoren som ei klokke, den har en toppfart på 26 kilometer i timen med sine 42 hestekrefter. Det skal ikke være noen pyntetraktor, men i flittig bruk med den ny-gamle redskapsparken.

– Det er jo bare å vaske den, sier Emil.

Han er fornøyd med traktoren som han har fått av bestefar. Men hadde han fått velge traktormerke helt selv ville det blitt i en annen farge enn rød.

– Da hadde jeg valgt John Deere, sier han.