– Dette er vårt første VM så det er klart det er spennende å vise fram produktene våre på en sånn arena. Vi er med mest for moro skyld, men det er alltid spennende å komme ut og få inspirasjon fra hvordan andre jobber. Norge har jo hevdet seg tidligere, og det er vi også blitt inspirert av, sier Åse Haugstad i Avdem, som har med seg Pultost, vellagra Fjelldronning og Huldreost til VM i verdensmetropolen.

Avdem Gardsysteri ble tidligere i høst kåret til årets lokalmatgründer, sammen med Avdemsbue. De fikk også utdelt flere gullmedaljer fra NM i gardsost for sine produkter.

Rekordstor deltakelse

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. Årets verdensmesterskap holdes i London i sammenheng med matmessen Taste of London. I fjor ble den norske osten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost. Gardsmat-organisasjonen HANEN gleder seg over rekordstor norsk deltakelse i år.

– Det er utrolig morsomt å se at norske produsenter ser verdien av å konkurrere. All oppmerksomheten Kraftkar fikk etter seieren i fjor har inspirert mange til å tenke nytt om markedsføring. Og jeg er helt sikker på at flere norske oster vil hevde seg i årets konkurranse, for kvaliteten på norsk ost er fantastisk, sier daglig leder i HANEN, Bernt Bucher-Johannessen.

– Viktig for norsk landbruk

Totalt deltar 17 norske osteprodusenter med tilsammen 40 oster i VM. De siste årene har antall gårdsysterier økt voldsomt i Norge.

– Seieren i fjor var et internasjonalt gjennombrudd for norsk lokalmat. Det var selvfølgelig en viktig seier for Tingvollost, men også en seier for den høye kvaliteten på norsk landbruk og stoltheten bøndene har til produktene sine, sier Bucher-Johannessen.

Norsk ost setter matnasjonen Norge på kartet

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er imponert over den store deltakelsen fra norske ysterier.

–  At Norge i år stiller med rekordmange osteprodusenter i årets VM viser at Norge har blitt en ostenasjon som kan hevde seg helt i verdenstoppen. Dette har skjedd bare i løpet av få år, og henger sammen med dyktige produsenter og høy kvalitet i norsk matproduksjon. Norsk mat har konkurransekraft som vil stå sentralt i den videre utvikling av norsk landbruk. Tingvollost viste i fjor at det er mulig å bli verdensmester, og vi krysser fingre for at noen gjentar suksessen i år, sier statsråd Dale.