Etter å ha sett teaterstykket to år på rad, ble Martin så fascinert at han ville prøve å få en rolle i spelet selv.

Og det fikk han. De hadde bruk for en ung dovregutt med ambisjoner.

– Jeg reiste til Vinstra og gjorde en audition som senere ble vist til regissøren, Svein Sturla Hungnes. Det hele endte med at jeg fikk rollen som smedgutt, forteller Martin.

Ved siden av den rollen skal han også være med i koret og i andre statistroller. Erfaringen hans fra tidligere har nok også gjort sitt til at han fikk innpass i sommerteateret på Gålå. Martin har nemlig hatt roller både i ungdomsmusikalen Grease, 10 små soldater, samt vunnet kulturprisen i Dovre.

Stor erfaring

– Det er en liten rolle, men jeg ser på den som en stor erfaring jeg kan ta med meg videre. Og så kommer jeg jo til å møte mange profesjonelle folk. Det blir liksom noe å bite i, sier Martin begeistret.

Prøvene begynner fredag 27. juli og premieren er 1. august, så det blir noen intensive dager for unggutten, som synes det er en fin miks at både profesjonelle og amatører spiller sammen på Gålå.

Naturen som amfi

Henrik Ibsens historie om fattiggutten, storskryteren og eventyreren Peer har i snart 150 år begeistret publikum i hele verden. På Gålå har teaterstykket vært satt opp siden 1989. Og med naturen som amfi og Gålåvatnet som bakteppe har publikum fått en stor opplevelse der Griegs musikk fletter seg inn som en naturlig tråd.

– Jeg synes det er så fint med musikken og naturen rundt, særlig når det er bra vær. Det har det vært de gangene jeg har sett spelet. Jeg håper at værgudene blir med oss i sommer også, sier Martin.

Forbildet Charlotte

Han er spent på å møte de andre skuespillerne, men kjenner ikke andre enn forbildet sitt, Charlotte Frogner, fra før. Hun er en kjent norsk skuespillerinne, og skal ha hele tre roller.

– Hun skal spille både den grønnkledte, Anitra og Ingrid, forteller Martin.

Charlotte var en av grunnene til at Martin ville være med på Peer Gynt Spelet.

– Det er tredje året hun er med, og det skal bli moro å jobbe sammen med henne, og ikke bare se henne på en scene, sier han.

Martin gleder seg også til å møte storheter som Dennis Storhøi, som har rollen som Peer Gynt. Det å få treffe mennesker med samme interesser som han selv, synes han er flott. Han håper å få snappet opp noen triks hos de mer erfarne.

Helt perfekt

Nylig var Martin på audition i Oslo for å prøve seg i TV Norges serie Helt perfekt med Thomas Giertsen.

– Det var helt tilfeldig at jeg kom inn på en side på nettet der de søkte etter folk til tredje sesong av serien. Jeg dro på prøvefilming, og jeg fikk tilbakemelding om at de likte dialekta mi. Den hørtes så urnorsk ut, smiler Martin.

Han vet ikke om han skal tolke det positivt eller negativt, men han mener den kan være et poeng å harselere med.

– Under prøvene var det såkalt åpen filming, der du ikke kan forberede deg på forhånd, men får en situasjon du skal prøve deg i. Jeg skulle prøve å få med meg Giertsen inn i en religiøs sekt. Han skulle motsette seg det, men jeg skulle bare trenge meg på, og det var alt jeg fikk vite, forteller Martin.

Han synes at improvisasjonsdelen er vrien, men også utrolig artig når en får det til. Det er snakk om å vise ekte følelser og ikke forberede seg på forhånd. Nå skrives manuset, og det gjenstår å vite om de har bruk for en 18 år gammel gutt fra Dovre. I alle fall trøster Martin seg med at han nå ligger i arkivet til et stort tv-selskap, og han dermed kan være aktuell for flere settinger.

Vil bli skuespiller

Martin sitt store mål er å bli skuespiller, og etter videregående vil han søke seg inn på Romerike folkehøyskole som har egen linje for musikk og teater. Siden håper han å komme gjennom det trange nåløyet til teaterhøyskolen. Men det er en lang vei å gå, og han prøver derfor å få med seg de erfaringene han kan på veien.