Det ble resultatet etter onsdagens kommunestyremøte, der Arbeiderpartiet og Senterpartiet vant frem med tolv mot fem stemmer for sitt alternativ.

Rådmann Willy Sægrovs forslag om omsorgsboliger i stedet for helsehus når det gjelder nybygg og renovering av Lesja sjukeheim ble bare støttet av Senterpartiets ordfører Mariann Skotte, varaordfører Ronald Kikut og Høyres tre representanter Hanne A. Velure, Åse-Britt Storhaug von Rappe og Bengt O. Flagestad.

Ikke bærekraftig

Kun få dager før anbudspapirene skulle sendes ut kom rådmannen med forslag om å prioritere nye omsorgsboliger på sjukeheimen i stedet for helsehus.

Det var til tider en hard debatt med mange innlegg under møtet onsdag. Økonomisjef Øyvind Engen informerte om den økonomiske utviklingen, og konkluderte med at Lesja ikke hadde råd til utbyggingen som flertallet gikk inn for.

– Økonomiplanen vår er ikke bærekraftig, sa Engen.

– Så ærlige må vi være at alternativ 1 ikke er bærekraftig, fortsatte han.

Røde tall

Ordfører Mariann Skotte sa at hun stemte for helsehus i forrige runde, men at hun nå hadde snudd. Hun berømmet administrasjonen for at de var så overtydelige som de var.

– Det er illrøde tall vi får servert, og vi kan ikke lukke øynene for de harde fakta. Jeg vil ikke stå til ansvar for å føre Lesja rett tilbake til Robek, sa hun.

Hun mente at Lesja ikke kunne vente med omsorgsboliger til eldrebølgen kommer.

Kritiske

Flere representanter var også kritiske for at økonomiplanen burde vært med, og rådmannen innrømmet at den burde vært med for å se hele bildet, da han svarte på kritikken.

Marita Lindbom i Arbeiderpartiet mente det var vel mye politikk fra administrasjonen. Hun sa det ble servert en del trusler og prioriteringer de var uenige i, og hadde mange spørsmål.

Gry Sletta i samme parti mente det kom mange, gode innspill til prioriteringer, og mente de hadde mye å gå på. Et forslag var å selge ut enkelte lokaler i Lesja sentrum.

– Tenk om vi kunne fått en privat utbygger til å kjøpt for eksempel Lesjagarden, bygd om til lettstelte leiligheter til for eksempel pensjonister som har lyst til å flytte fra garden og bo sentrumsnært. Og så får vi frigjort boliger til unge som har lyst til å etablere seg, sa hun.

Hun mente det fantes utallige muligheter til å finne innsparinger.

Høyres Hanne Velure sa at det som ble kritisert som politikk fra administrasjonen, oppfattet hun som fakta.

– Det som er grunnleggende for meg er respekt for de eldre, respekt for penger og respekt for makt og tillit, sa hun.

Fremtidsrettet

– Vi får et helsehus og en sjukeheim for framtida. Omsorgsboligene kommer i byggetrinn to, sa

Lindbom i sitt innlegg.

Mange hadde møtt opp på kommunestyremøtet denne kvelden for å få med seg utfallet av sjukeheim-saken. Og jubelen var stor når resultatet ble kunngjort, med high five hos Arbeiderpartiet.

Planleggingen om saken har gått over sju år, og har kostet rundt fem millioner kroner.

Og til sommeren blir det byggestart på Lesja.

Økonomisjef Øyvind Engen, sa at Lesja ikke hadde råd til utbyggingen flertallet gikk inn for. Foto: Anne Marie Aa
Marita Lindbom (Ap) Foto: ARKIV