I fjor ble det født 25 barn i Dovre. Vigga ble med seks av dem, og mødrene deres, på trillekafè på Jetta, for å høre hva de synes om forslaget som nå er fremmet. Vil det være en fordel å samle alle helsehustjenester under ett tak. Og vil det ha mye om si om det helsehuset ligger på Dombås eller på Lesja?

Lavterskel

Randi Husom, Elise Lien Tullut, Kristin Aasen, Laila Iren Vangen, Helene Bergseng og Lillian Fossum Olsen er skjønt enige om at det beste ville være å beholde to lokaliteter, og på den måten nærhet til fagpersonellet. Dette uavhengig av kommunesammenslåing eller ikke. Nærhet handler ikke nødvendigvis om antall kilometer, men like mye om naturlig tilknytning. Damene er enig om at Lesja og Dovre på mange måter er en utkant, uansett hvordan man vrir og vender på det, og mener at dersom man bor her er man innstilt på å kjøre. Men på Dombås har en ærend uansett, og flere forteller at de pleier å droppe innom helsestasjonen uanmeldt når de likevel er på Dombås, særlig når babyene er bittesmå. Bare for å veie, eller vise frem litt utslett. - Jeg hadde nok ikke orket å kjørt ens ærend til Lesja for å veie. Da hadde jeg heller stolt sånn noen lunde på badevekta hjemme, sier en. Og det har ingenting med negativ innstilling til Lesja å gjøre, antagelig tenker folk der akkurat det samme, mener trillegjengen på Dovre.

Kompetansen god nokArgumentet om større kompetanse i et større fagmiljø kjøper de ikke. - Jeg kan se poenget med større fagmiljø for dem som jobber der, men for oss som pasienter og brukere tror jeg ikke det vil ha noe å si. Alle rundt bordet er skjønt enige om at kompetansen på Dombås er god nok. Ingen har opplevd noe annet. - Og så vidt jeg kjenner til er vel kompetansen på Lesja nokså lik? Jeg skjønner ikke helt hva som skal bli bedre med en sammenslåing. - Trenger man spesialist blir man henvist dit, og de vil neppe bli å finne her, selv om helsehusene slår seg sammen aldri så mye, til det er vi for få, tror de fleste.

Møtt av kjenteEn av de absolutt største fordelene med helsehuset på Dombås er nettopp at miljøet er så lite og oversiktlig mener mødrene. - Det å bli møtt av den samme personen hver gang. Noen som kjenner oss og ungene. Det føles trygt, og terskelen for å stikke innom helsestasjonen er lav, mener flere. - Det er vår trygghet, i en utkant langt fra spesialister, la oss beholde den, er mødrenes oppfordring. - Det er veldig positivt, også for ungene, å bli møtt av noen de kjenner. Da er de trygge og oppfører seg mer naturlig på kontroller, påpekes det. - Ikke minst er det viktig i forhold til den rollen helsestasjonen spiller for ungene oppover i skolesystemet og i ungdommen. Hvordan blir det med helsestasjon for ungdom? Det blir vel ikke helt det samme dersom du må få mamma til å komme å hente deg på skolen for å kjøre deg til helsestasjonen for at du skal spørre om noe du ikke tør å snakke om hjemme?

Plassering

Når det gjelder plassering av det eventuelle nye helsehuset, Dombås eller Lesja, har det noe å si for innstillingen til det?

- Ja, noe har det å si. Jeg kunne nok alltids kjørt til Lesja for vanlige kontroller eller timer, men terskelen for å søke råd hos fagfolk for småting ville blitt høyere, og det er synd, særlig når vi snakker om små sårbare babyer, sier en av mødrene.

Må sørover uansett

Det damene er mest opptatt av er likevel at Lesja er "feil veg" i forhold til Otta og Lillehammer, der spesialistene finnes. - Allmennlegene her er ikke spesialister på små barn, derfor blir vi ofte sendt videre dersom det skulle oppstå noe. Da oppleves det i utgangspunktet veldig byråkratisk å måtte innom fastlegen først. Dersom den fastlegen i tillegg befinner seg på Lesja blir det enda verre, når du vet at du blir sendt sørover igjen uansett, er flere enige om.

Akkurat det er noe som gjør at flere ville vurdere å bytte til en fastlege i Sel. - Jeg har en jente som flere ganger har fått akutte pusteproblemer, og det er skikkelig skremmende. Likevel må vi først til legen, så innom på Otta, og deretter til Lillehammer. Av den grunn alene har jeg vurdert å bytte en lege på Otta, for da er vi hvert fall på rett veg. Det som er dumt med det, er at vi fortsatt vil høre til helsestasjonen i Dovre, så jeg vet ikke. Blir legekontoret flyttet til Lesja, blir valget enkelt, forteller en mor. - Terskelen vil nok bli lavere for å ringe 113, eller henvende seg direkte til sykehuset, sier flere.

Les om flere aktuelle saker til folkemøtet i denne ukas papiravis.