Fra 1. september må lokalbefolkningen på Dovreskogen klare seg uten nærbutikk. Da stenger Coop innlandet dørene for godt, og avvikler butikken. - Helt høl i hue, mener Asbjørg Johnsen (97), som bor vegg i vegg.

Lokalbefolkningen på Dovreskogen fikk kniven på strupen, på møtet de hadde med Coop innlandet i høst. Omsetningen måtte økes medn med 35 prosent, for å redde butikken fra nedleggelse.

- Lokalbefolkningen fikk en fin mulighet til å snu omsetningen på butikken, men de tok den dessverre ikke. Det ble en vekst på bare to prosent, noe som er enda dårligere enn i 2012. Butikken er altså langt unna målet den trengte for å kunne bestå. Veldig synd for lokalbefolkningen, som bruker denne nærbutikken, sier administrerende direktør i Coop innlandet, Olav Rønningen.

Helt høl i hue

Asbjørg Johnsen har vært medlem i Samvirkelaget i over 60 år, og hun har handlet alt hun trenger på Dovreskogen, i alle år.

- Det er snart 100 år siden folket på Dovreskogen samlet inn penger, for å starte opp  Samvirkelag her. Da var Norge et fattig land, nå er vi rike, og da må butikken stenges. Nå skal Coop heller sponse Petter Northug med flere millioner i året, penger de heller kunne brukt på å holde nærbutikken vår åpen. Nå er det slutt på å være medlem i Coop, det skal nå i allefall være sikkert og visst. Det er helt høl i hue, sier Asbjørg sint.

Blir helt meningsløst

På Dovreskogen er det flere eldre som bor alene, og ikke har tilgang til bil.

- Vi blir jo helt opprådd. For oss blir det helt meningsløst, i og med at vi ikke bare kan sette oss i bilen og dra til Dovre. Nå kan vi hente livsviktige medisiner på butikken, men til vinteren må vi vel stå og vente på bussen i 30 kuldegrader for å få tak i medisinene våre, sier Asbjørg oppgitt.

Koselig og hjelpsom betjening

Asbjørg Johnsen er en dame som følger med i tiden, og har sterke meninger, som hun synes er viktig å få frem i denne situasjonen.

- De som virkelig styrer, mener jo at det skal bo folk på alle steder i hele Norge. Men da må de jo skjønne at vi trenger en butikk her også. Jeg mener staten burde gi et tilskudd til butikker i utkantstrøk. Dette er virkelig forferdelig for oss som trenger denne butikken. Det er jo så koselig og hjelpsom betjening her også, sier hun og rister på hodet.

Kan ikke bare skvise oss ut

På Coop Marked Dovreskogen er det to ansatte, Kari Sætrom og Ingrunn Vorkinn. Kari begynte ved butikken i 1975, som sommerhjelp, og siden  har hun jobbet der. Ingrunn begynte som renholder for cirka 20 år siden, og nå er hun butikkmedarbeider.

- Vi gruer oss til den dagen vi må låse døren for godt etter oss. Vi er gudskjelov ansatt i Coop innlandet, så de kan ikke bare skvise oss ut. De må nok finne andre jobber til oss, sier de fortvilte damene.

Langt til Dovre etter gjær

Kari og Ingrunn forteller om et godt og sosialt miljø blant kundene på Dovreskogen.

- Det er mye trivelige faste kunder her, men det er dessverre ikke nok til å holde butikken åpen. Men jeg tror nok at de vil merke at butikken blir stengt, også de som ikke handler her til vanlig. Det er langt å kjøre til Dovre bare etter for eksempel en gjærbit, hvis de har glemt det, sier de to damene.

Skjønte det måtte komme

Leder i grendasenteret på Dovreskogen, Sigmund Brenden har også fått beskjeden fra Coop Innlandet, om at butikken stenges 1. september. Grendasenteret eier lokalene til Coop Marked.

- Dette er forferdelig, men jeg skjønte det måtte komme. Vi jobber med å få til en ny matvarebutikk her på Dovreskogen. Vi håper noen vil starte opp på nytt, og den som ønsker det, skal i allefall få billige lokaler å drive i, sier han.

- Det virker dessverre som at det ikke skal være butikker mellom tettstedene nå lengre. Folk sier de ikke handlet på samvirkelaget, på grunn av for høye matvarepriser. Maten lever vi av, og den skal vi spare på, mens klær kjøper vi akkurat det vi har lyst på av, uansett hva det måtte koste, sier Brenden oppgitt.

Kari Sætrom t.v. og Ingrunn Vorkinn har jobbet på Samvirkelaget i mange år. De gruer seg til å låse døren for godt. Foto: Lokalavisa Vigga