Denne uka begynte Marita Aaheim i 50% stilling som helsesøster ved helsestasjonen på Dombås. Hennes ansvarsområde blir å følge opp beboerene ved Dovreskogen statlige mottak EMA, per nå 60 gutter i alderen 15 - 18 år. Også helsesøster Ann Kristin Hagevold har 50% av stillingen sin bundet opp mot asylsøkere, de som bor på Dovre statlige mottak. Stillingen Marita Aaheim nå har fått er den eneste Dovre kommune oppretter, spesielt med tanke på det nye mottaket. Tanken er at ved å ta tak i en bredde av helsemessige utfordringer som lavterskeltilbud på helsestasjonen, vil en ikke ha behov for å tilsette flere leger, noe som til nå har fungert godt.

Kartlegging

- Asylsøkerene er ikke noe sykere enn folk flest, men det krever litt å få kartlagt behov, forteller Oddny Garmo. - Noen har med seg papirer, og har full oversikt over for eksempel hvilke vaksiner de har, mens andre må kartlegges helt fra skrætsj, sier hun.

Marita vil umiddelbart gå i gang, og gjennomføre en helsesamtale med hver av guttene. Dette er tid- og ressurskrevende i seg selv da de aller fleste er avhengig av tolk. Målet er å finne ut hvilken bakgrunn den enkelte har, og hva de har behov for fremover. - Alle under tjue år har samme rettigheter som norske barn, og ett mål er å få alle gjennom vaksinasjonsprogrammet, forteller Marita.

I tillegg vil hun kartlegge eventuelle behov for hjelp fra andre fagpersoner, som lege, tannlege, psykolog, optiker etc. og henvise dem videre.

Takknemlighet

Det er stor forskjell i behov, forteller Ann Kristin. Noen land, som Syria, har hatt et meget godt utbygd helsevesen frem til krigen kom og ødela. Andre kommer fra land som alltid har vært preget av fattigdom, og får sitt første møte med organisert helsevesen i Norge.

Felles for dem alle er at de er veldig takknemlig for den hjelpen og de tilbudene de får. - Vi opplever svært sjelden at noen er skeptiske. Ingen takker for eksempel nei til vaksiner, sier Ann Kristin.

Oddny mener det har sammenheng med sykdomsbildet. Mens nordmenn ikke lenger vet hva polio og difteri er, har mange av asylsøkerene sett med egne øyne hvor farlige disse sykdommmene kan være.

Videreutdannes

Marita gleder seg til å ta fatt på de nye utfordringene stillingen som helsesøster bringer med seg, og synes ungdom er en spennende aldersgruppe å jobbe med. Hun har frem til nå vært ansatt i et vikariat på legesenteret, så hun kjenner i stor grad miljøet og rutinene,men ser likevel for seg en bratt og spennende læringskurve fremover. Planen er å begynne på helsesøsterutdanning til høsten, enn så lenge har hun sin kompetanse som sykepleier. - Jeg pleier ofte å si at jeg er sykepleier, jeg også smiler Ann Kristin.

- For mange er begrepet "helsestasjon" litt ukjent, så jeg har gitt opp å bruke halve timen på å forklare hva jeg egentlig jobber som.