Hun var på vei for å plukke bær i Grønbogen i Joramo bygdeallmenning, men skulle først innom samboeren sin, som har kontor i det gamle ammunisjonslageret. Fra og med onsdag denne uken og til og med neste onsdag holder Forsvaret militær øvelse i dette området og i Lieslia skytefelt.

På tur opp passerte Lillian to soldater, men ingen av dem stoppet henne.

– Da jeg rundet svingen på tur opp mot ammunisjonslageret, stod det to militærbiler og sperret veien. Det var en gjeng soldater som stod fremfor, og den ene løftet våpenet sitt og fyrte av skudd mot bilen min, sier Lillian.

I tillegg kom det en militærbil i full fart forbi like etterpå.

– Ble forbanna

Hun rygget bilen nedover. Da kom en av soldatene bort til Lillians bil, en grå VW Jetta personbil.

– Han var helt rolig. Det var ingen beklagelse å få, han unnskyldte seg med at det var jo «bare» løsskudd, forteller Lillian.

Hun var ikke klar over øvelsen på forhånd, men før skuddene ble avfyrt, tenkte hun at det måtte dreie seg om en øvelse.

– Jeg ble mer forbanna enn redd. Jeg ringte politiet etterpå, og jeg ble senere oppringt av en mann fra Forsvaret, forklarer hun.

Beklaget seg

Mannen fra Forsvaret spurte om hun var interessert i et møte med dem.

– Det takket jeg nei til, men jeg ba om en beklagelse, og det fikk jeg. De sa de skulle også sette opp skilt som informerte om øvelsen. Jeg har ikke traumer etter hendelsen, men lurer på om dette er vanlig rutine under øvelser, sier Lillian.

Hun ble forklart at hun hadde kommet på feil tidspunkt, noe som i følge Lillian ikke var en god forklaring. Hun er også bekymret for hvordan personer med for eksempel hjerteproblemer kunne ha opplevd hendelsen.

– Det burde vært et skilt, og jeg burde ha blitt stoppet før svingen, mener Lillian.

Flyttet øvelsen

Oberstløytnant Tom Christiansen er avdelingssjef for Communication and Information Systems Task Group (CIS TG) i Cyberforsvaret som avholder øvelsene i Dombås. Han beklager hendelsen på det sterkeste og forklarer at de gjorde tiltak straks etter det skjedde.

– Hendelsen skjedde klokken 13.30. Da satte vi straks opp skilt, og vi var i kontakt med Lillian klokken 15.30. Vi hadde utført en risikovurdering i området på forhånd og tok en ny risikovurdering etter denne hendelsen. Vi tok en beslutning på å flytte denne spesifikke treningen til et sted hvor vi bedre kunne kontrollere sivil trafikk, opplyser Christiansen.

Kom i blindsone

I følge gruppen som hadde øvelse torsdag, kom Lillian kjørende på et tidspunkt hvor soldatene som stod på post, forventet at markøren skulle komme. Det var et kjøretøy bak Lillian som avfyrte løsskuddene. Hun så ikke bilen som stod bak og avfyrte løsskuddene.

– Hun kom rett og slett i en blindsone og smatt inn akkurat i det markøren var forventet. Da smalt det samtidig som hun kom kjørende. Hun ble ikke tatt for å være en markør i øvelsen. Vi prøver hele tiden å minimere risikoer, og vi beklager hendelsen sterkt, understreker Christiansen.

Mye lyd og lys

– Vi var interessert i å møte Lillian for å oppklare og forklare hendelsen, sier han.

Øvelsene fortsetter til onsdag, og det kommer også til å være aktivitet i Joramo bygdeallmenning, Hinden ved Jora og Lieslia skytefelt.

– Vi er avhengig av å kunne trene, og Dombås er et flott område å trene i for oss fra Jørstadmoen. Vi ønsker ikke å skremme sivile og gjør det vi kan for å unngå slike hendelser, sier Cristiansen.

Han lover at bærplukkere og turgåere kan ferdes trygt i områdene, men at de må regne med lyd og lys når øvelsene er på det mest intense. Under øvelsen denne uken er det også markører i halvmilitær bekledning ute i felten. Øvelsene er «caser», altså situasjoner som er laget utifra internasjonale erfaringer, som skal være reelle.

Etter at Vigga kontaktet Forsvaret fikk Lillian blomster og ytterligere unnskylding på vegne av Forsvaret, noe Lillian var veldig fornøyd med.

Etter hendelsen ved det gamle ammunisjonslageret, satte Forsvaret opp skilt ved innkjøringen til Jora industriområde. Foto: Lokalavisa Vigga
Oberstløytnant Tom Chrsitiansen, avdelingssjef for Communication and Information Systems Task Group (CIS TG) i Cyberforsvaret, beklager uhellet som skjedde torsdag. Foto: Lokalavisa Vigga