Skifer fra Grimsdalen er med i vurderingen når det nye Nasjonalmuseet skal bygges. Det planlagte storbygget som skal ligge på Vestbanetomta ved Aker brygge, blir på 54 000 kvadratmeter. Det er Statsbygg som har prosjektet, og beskrivelsen i anbudsdokumentet peker tydelig mot norsk skifer. Til sammen skal 22 000 kvadratmeter av fasaden og publikumssaler bygges med skifer.

Skifer verdt gullDersom skiferen fra Hellberget i Grimsdalen blir kvalifisert, blir Dovreskifer AS leverandør av steinblokker til Naturstein Montering AS, som leverer anbud på oppdraget. Nå er stein levert til Sintef for prøver, før anbudsrunden åpner den 18. juni. Det er uvisst hvor mange aktører som er med i vurderingen, men det skal være rundt seks stykker.

– Det hadde vært helt supert om vi hadde fått dette. Det er gull verdt, og hadde sikret levering i to år fremover, sier daglig leder i Dovre Skifer AS, Bjørnar Tho.Blant de seks er Oppdal-bruddet til Minera AS, som uttalte til avisa Opp at de mener de har vinnersteinen.

Har testet produksjonslinjeStyreleder i Dovreskifer As, Harald Tverberg, har tro på at dovreskiferen stiller sterkt i konkurransen. Han er kjent med at det er én utenlandsk aktør med i konkurransen, men vet ikke hvem dette er.– Jeg tror vi ligger brukbart an. Vi har bra kvalitet på steinen, den kommer jo fra selveste Dovrefjell, sier Tverberg, som mener det er vanskelig å komme utenom norsk stein utifra anbudsbeskrivelsen.Bedriftene har testet produksjonslinje, før de meldte sin interesse, og mener de ikke har problem med å levere i tide.

Tar ut på forskuddSkiferen på Dovre kan kun hentes ut om sommeren. Her ligger utfordringen, som de allerede har løst.– Vi må doble uttaket i to somre, for vi har kun to sesonger å ta ut stein på. Det betyr at vi må forskuttere en del i år, før vi vet om vi får oppdraget, sier Tho.Om steinen ikke finner veien til nasjonalgalleriet, lover Tho at de skal få nyttet den i daglig produksjon. I fjor sommer hentet de ut 5 500 tonn skifer fra Hellberget. Leveransen til Nasjonalmuseet vil være på cirka 10 000 tonn.– Det vil kreve at vi setter inn ekstra folk, for å dekke normalproduksjon de to årene, sier Tho.Frist for å levere anbudene er 20. august, og avgjørelsen og kontraktskriving skjer i november.