Farsdag feires i mange land over hele verden, men på forskjellige dager. Mens vi her i Norge feirer far den andre helgen i november, feirer hovedvekten av øvrige land farsdag på den tredje søndagen i juni. Dette er også den opprinnelige datoen for farsdagen.

Måter å markere

Her i landet er det vanlig å markere farsdag med kaker og kaffe, gjerne på sengen, til far, som kanskje får sove litt lenger akkurat denne dagen. Mange barn lager kort og gaver. Handelsstanden fremmer gjerne varer som kan være aktuelle å gi bort til far.

May-Britt Haugen Furuhovde ved Floriss Blomsterbua Dombås merker en liten økning i blomstersalget i forkant av farsdagen, og salget er nokså jevnt fra år til år.

- Men det er nok ikke så mye som før morsdagen, sier hun og legger til at det går mest i snittblomster til far.

- Roser og ulike buketter er mest brukt, slår hun fast.

Amerikansk opprinnelse

I Norge, og i Norden for øvrig, har vi feiret farsdag siden andre verdenskrig, men tradisjonen er egentlig over hundre år gammel. En amerikansk kvinne ved navn Sonora Smart Dodd sto for opprinnelsen av denne merkedagen. Dodd var datter av en borgerkrigsveteran, som oppfostret datteren og hennes brødre, etter at hans kone døde under fødselen av sitt sjette barn. Dodd holdt meget av sin far, og etter at morsdagen ble innført i 1908, gikk hun i bresjen for å få innført en dag for å hedre fedrene, også. Slik ble den første farsdagen feiret i 1909.

(Kilder: Wikipedia,

timeanddate.no)

Blomster til far: May-Britt Haugen Furuhovde selger mest snittblomter til farsdagen. Foto: Monica Hjelle