INGRID KVITRUD

Stoltheten over å være døl satt utenpå da gudbrandsdøler samlet seg på Rockefeller i Oslo for årets Dølatreff. Hele 800 gudbrandsdøler hadde samla seg på Rockefeller i Oslo i helga for å høre bandene Det Fronske Kompani, Von, Arild Skar, Dåm og Baksia – og for å møte andre gudbrandsdøler.

Arrangørene Ole Jakob Grauphaugen fra Nord-Fron og lesjingen Pål Torsgård tror hovedandelen av publikum i år som andre år var døler bosatt i Oslo. Arrengørne tror at folk setter stor pris på Dølatreff som møteplass.

– Du kan minne deg sjøl litt på hvor du er fra, og det tror jeg treffer i hjerterota. Alle som er oppvokst i Gudbrandsdalen er stolte over å være gudbrandsdøler. Det vekker en følelse, sier Grauphaugen og Torsgård mellom allsangkulene på Rockefeller.

Allsang ble det også da det ble reunion av bandet Ogobor da Stian Bergseth kom på scena sammen med Dåm. Dette fordi det var ti år siden de slapp EP-en «På tin». De framførte «Tu veidde» til stor fornøyelse blant publikum.

Dåm «brøt seg inn»

Dåm var med på Dølatreff for aller første gang. Men det at de i det hele tatt stod på scena denne kvelden, sørget de sjøl for.

– Vi ble ikke invitert. Vi grein oss rett og slett til en plass. Vi brøt oss på en måte inn. Da vi så arrangementet så tenkte vi «de kan jo ikke ha dette nydelige arrangementet uten oss», sier Øystein Haugan, som er ene halvdelen av Dåm.

– Så vi tok saken i egne hender, og ringte og sa at vi ville være med. Da ble Ole Jakob ganske spak, sier den andre halvdelen Kjell Marius Snipen, og sikter til arrangør Grauphaugen.

La seg flat

Akkurat da kommer arrangør Grauphaugen inn døra med pizza. Han kan bekrefte at han ble spak.

– Jeg la meg så flat jeg kunne. De ringte og lurte på om det var noe jeg hadde glemt, og jeg hadde jo ikke invitert dem, sier Grauphaugen.

– Forskjellen på denne jobben og det vi pleier å gjøre, er at denne jobben er i Oslo. Det er noe spesielt med å reise hjem for å spille, men nå kommer jo hjemme hit, sier Haugan.

Alle var enige om at de gledet seg til å spille. Humor skortet det heller ikke på da de sa hva slags budskap de hadde til dølene denne kvelden:

– Vil du ha noe, må du gå for det, sier Snipen med glimt i øyet, mens Haugan slenger en spøkefull kommentar til kompisen om gode sitater til avisa.