Anita Lien Grindstuen

- Vi kommer til å vinne, det er helt klart, sa Jon Herwig Carlsen i NRK rett før start på VMs første renn i Khanty-Mansijsk torsdag.

Tora Berger gikk første etappe for Norge i mixstafetten torsdag, før Ann Kristin Flatland på andre etappe, Ole Einar Bjørndalen på tredje og Tarjei Bøe på siste etappe. Berger var positiv før start.

- Planen er å gå mitt eget løp, gå fort på ski og se hvor det fører hen, sa hun til NRK, og lovte å prøve å holde seg unna strafferundene denne gangen.

Det er første gang mixstafett er VM-disiplin.

Raskt i tet

Berger fikk en kjempeåpning på løpet, med god plassering i feltet. Hun gikk hardt ut, og i den første bakken var hun i tet. Tora, som har vært den raskeste skytteren på damesiden denne sesongen, safet og tok seg god tid på første skyting. Med en bom og ett ekstraskudd, gikk Berger ut på 6. plass, 5,6 sekunder bak Romania. Stående skyting ble imidlertid en Tora spesial, med fullt hus etter en kjapp skyteserie. Dermed kunne Lesja-jenta gå ut i tet, 9,9 sekunder foran Ponza fra Italia. Ved første veksling kunne Berger sende ut Ann Kristin Flatland 16,5 sekunder foran Slovakia.

- Jeg synes det gikk bra fra start. Jeg fikk en fin rygg i motvind, gikk forbi i første bakken, og fikk gå mitt eget løp som planlagt. Det har vært en del rusk på skytebanen, så det var godt å få det til der også, sa Berger til NRK etter løpet, og fortalte at hun gikk og koste seg i sporet.

Bøe avgjorde

Også Flatland trengte ett ekstraskudd på første skyting, men gikk likevel ut 13,8 sekunder foran tyske Neuner og 24,9 sekunder foran svenske Zidek. Den tyske jenta tok imidlertid igjen Flatland i sporet, og inn til andre skyting kom de to nesten likt. Med enda et ekstraskudd for Flatland, gikk Tyskland først ut, og ved veksling gikk Ole Einar Bjørndalen ut 24,7 sekunder bak tyske Peiffer. Bjørndalen måtte bruke to ekstraskudd på første skyting, men tok inn 10 sekunder til siste skyting, og med ett ekstraskudd gikk nordmannen ut på siste runde 19 sekund bak Tyskland. Avstanden økte noe mot veksling, og da Bjørndalen sendte ut Tarjei Bøe på siste etappe, var Norge 23,9 sekunder bak Tyskland. Bøe gjorde imidlertid sakene sine riktig, og skjøt fullt hus på liggende. Avstanden ut fra standplass var dermed bare på 3,1 sekunder opp til Tyskland. Dette gikk Bøe raskt inn, og til tross for ett ekstraskudd på siste skyting, gikk Bøe 14,9 sekunder foran tyske Greis ut, og kunne dermed cruise seg inn til Norges første VM-gull i den nye VM-disiplinen mixstafett.

- Det er tre stykker som ikke har vært verdensmestere før, som blir det nå, og det er moro. Vi toppet laget, og når alle går kjempegode etapper, blir det bra, sa en fornøyd Tora Berger til NRK da gullet var sikret.

Bildetekst:

Tora Berger fra Lesja bidrog sterkt til det norske gullet på åpningsdistansen i VM i skiskyting torsdag.