Brannvesenet i Sel har hatt bistand fra Lesja og Dovre brannvesen, Sivilforsvaret og lokale entreprenører, som har stilt med traktorer og romslige møkkatanker. Fyllepunktet var ved Vollheim, og det ble mange turer for å få bløtlagt og stengt for flammene ved Horgevegen.

– Sivil hjelp er avgjørende og helt nødvendig i slike branner. Det har vi hatt erfaring med tidligere også, blant annet da Dombås Hotell brant i 2007, sier Nilstad Dahl.

Spredte seg fort

Sivil hjelp og sivilforsvaret ble utkalt tidlig etter brannen ble oppdaget.

– Det er avgjørende å få ut ressursene tidlig. Vi var på stedet 20 minutter etter alarmen gikk, og da brant det rolig. Så tok flammene tak, og var plutselig 50 meter over tretoppene. Brannen spredte seg utrolig fort, beskriver han.

Brannårsaken er enda ikke kjent, ifølge politiet. Klokken 17.30 hadde brannen roet seg mye, men klokken 19.30 er den enda ikke under kontroll. Vinden har gjort slukkearbeidet vanskelig. Likevel er mye forebyggende slukking gjennomført, og et brannhelikopter jobber med etterslukking og slukking. Fredag kveld kom det et brannhelikopter til, i tillegg til politihelikopteret. Brannsjefen regner med å ha arbeid utover lørdag, og antagelig søndag også.

– Politihelikopteret benytter infrarødt kamera, det har vært svært nyttig i slukkearbeidet. Brannhelikopteret har peilet inn direkte etter hvor det har vært høyest tempeatur, forteller Nilstad Dahl.

Vinden bestemmer

Åtte personer fra hytter på Horgen ble evakuert på grunn av røykutviklingen. I tillegg var en husstand i Rostgrend evakuert, og det er gjort forebyggende tiltak rundt det gjeldende huset.

I følge innsatsleder Rolf Nysæther fra Sel lennsmannskontor, var det ikke fare for mer evakuering av Rostgrend, forutsatt at vinden ikke snur.

– Det er vinden som bestemmer alt. Den har holdt seg nogenlunde i samme retning, mot fjellet og Horgen, sa Nysæther klokken 17.30.

Foto: Lokalavisa Vigga