Meteorologisk institutt presenterte denne uka resultatene etter at mars måned var ferdig. Bare noen små områder på kysten på Sør- og Østlandet havnet på normalt kjølig temperatur, i tilegg til et område ved Mjøsa. Resten av landet var kaldere enn normalt, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2018 for å finne en kaldere mars.

– Tallene viser at hele landet som ett lå 2,9 grader under normalen. Kaldest var det i Nordland, hele 3,8 grader under normalen. Troms hakk i hel med 3,3 grader, skriver @meteorologene på Twitter.

Samtidig er det ikke hver dag det skal klages over. Målestasjonen på Dombås-Nordigard hadde den høyeste maksimumstemperaturen i landet med 15,3 grader den 24. mars.

Forskerne peker på kald luft fra de arktiske områdene i nord som en viktig grunn til de lave temperaturene. Rasmus Benestad, forsker på Meteorologisk institutt, forklarer:

–Det var en brå stratosfærisk oppvarming som utløste en slags kjedereaksjon der den polare jetstrømmen ble slakkere, noe som gjorde at den kalde luften som vanligvis ligger i Arktis bredte seg utover Norge.

Både tørre og våte rekorder

Mars ble også en våt måned.

– Nebøravviket ble i mars måned 15 prosent over normalen. Finnmark ble våtest, eller skal vi si mest nedsnødd, her falt det 40 prosent mer enn normal mars-nedbør, melder de på Twitter.

I Sør-Norge varierte nedbøren fra «tørr» i deler av Vestland, til «svært våt» i enkelte områder av Østlandet. I Nord-Norge var måneden «tørr» i deler av Nordland, og «svært våt» i deler av Vest-Finnmark.

– For hele landet samlet falt 15 prosent mer nedbør enn normalt. Relativt sett falt det mest nedbør på stasjoner i Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet med fra 100 til 150 prosent mer nedbør enn normalt. Relativt tørrest var det på stasjoner i Vestland og Nordland, med 40-50 prosent mindre nedbør enn normalt, sier Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Alle de tre tørreste målestasjonene i landet var i Nord-Gudbrandsdalen. Målestasjonen på Dovre - Lannem fikk 13,7 mm nedbør, det er 19 prosent mindre nedbør enn normalt.

Kartet viser at mange områder fikk en over normalt våt måned. Foto: @meteorologene