Opplæringsloven slår fast at barn og unge i grunnskolealder (6-15 år) har rett og plikt til grunnskoleopplæring. Dette gjelder også asylsøkere og flyktninger. Dersom det er sannsynlig at barnet skal være mer enn 3 mnd i Norge, så har barnet rett på grunnskoleopplæring. Etter 3 mnd er det en plikt til grunnskoleopplæring. Er barnet over skolepliktig alder (16 år), er det ingen plikt til grunnskoleopplæring. Men, unge asylsøkere mellom 16-18 år som har behov for grunnskoleopplæring har rett til det.

Mange løse tråder

På Dovreskogen statlige mottak EMA bor det nå seksti gutter i alderen 15 - 18 år, og ingen undervisning er satt igang. Rektor ved Dombås læringssenter, Kristin Gansmo Brenna, bekrefter at hun har fått et statlig pålegg om å sette igang undervisning, men at det foreløpig er for mange løse tråder til at det kan skje. - En helt fortvilet situasjon, sier Brenna. Undervisningslokalene i andre etasje på Dombås senter, som ellers har vært klare i ukesvis, mangler internetttilgang, noe som er helt nødvendig for at lærerne skal få gjort sitt kontorarbeid. - Utleier sier Telenor de mangler tillatelse fra en grunneier for å kunne legge fiber hit, og de kan ikke opplyse hvilken grunneier det er snakk om, forteller Brenna. Vigga har forsøkt å komme i kontakt med rette vedkommende hos Telenor uten å lykkes.

StrakstiltakSamtidig er det vanskelig å finne alternative lokaler.

Rådmann Halvor Nissen ønsker ikke å kommentere saken. - Vi trenger tid til å tenke oss om. I løpet av uka skal vi se på hva slags opplegg vi lager, og nå er det fredag, sier Nissen noe selvmotsigende. Hva med ansatte, vil Vigga vite, er det lyst ut noen stillinger?

- Det er ikke lyst ut stillinger. Jeg kan ikke si noe om dette nå, holder Nissen fast.

- Utlysing av stillinger er oppe til vurdering administrativt, bekrefter Gretha Talleraas,som også uttrykker utålmodighet med saken. - Vi er nødt til å få igang noen strakstiltak, mener hun.

Daglig leder ved mottaket, Rolf Grev, bekrefter også at beboerene har rett på undervisning, og at både UDI og Fylkesmannen etterspør et tilbud. - Men dette er utenfor min kontroll, det er et kommunalt anliggende, sier Grev.