Speidergruppene planla turen til Norge, etter å ha fått støtte til å reise fra den katolske organisasjonen Bonifatiuswerk i Tyskland. Tirsdag natt kom de til Leirmo på Lora, hvor Stein Arild Norèn og familien huser de tyske gjestene.

– Vi er veldig takknemlige for gjestfriheten deres, skryter to av tropplederne, Fabian Bräunlein og Alexander Teibrich.

Sto fast på E136

Mandag ble gruppen forsinket, og kom ikke til Lora før etter midnatt. Tirsdag skulle de egentlig starte en tredagers vandring over Dovrefjell, langs pilegrimsleden. Siden det ble så sent på kvelden før speiderne fikk satt leir, bestemte de seg for å utsette pilegrimsferden en dag. De skulle oppleve Lorkvenne tirsdag ettermiddag, men da kjørte bussen seg fast, og turen ble utsatt et par timer.

– Er det normalt med så mange komplikasjoner når dere er ute på tur?

– Hehe, nei, vanligvis ikke, sier Alexander lattermildt.

Bussjåføren rister på hodet når Vigga spør ham om uhellet. Bussen sto fast med bakenden på E136, et par kilometer vest for Leirmo.

– Jeg snudde bussen på samme sted igår, da gikk det fint. I dag gikk det ikke, og jeg ble stående fast. Heldigvis kom berigingsmannskapene, roser bussjåføren.

Pilegrimsleden

Det var likevel ingenting å si på humøret til speiderne, som normalt ikke har mange utenlandsturer. De fleste utfluktene foregår innenlands, bortsett fra en stor internasjonal speiderleir, som er hvert fjerde år.

– Vi ville oppleve Norge, og hørte at dette området var det fineste når vi skulle gå pilegrimsleden, sier Fabian.

I Oslo så de pilegrimssteinen, og de vil også oppleve Nidarosdomen i Trondheim, for å få med starten og slutten på leden.

Kontakt via nettet

Speidergruppene har ungdommer mellom 13 og 17 år, som har siste del av den seks uker lange sommerferien sin.

– Vi søkte på internett om det var speidergrupper i nærheten, slik fant vi Stein Arilds kontaktinfo. Han sa at vi bare kunne komme, sier Alexander.

– Personene vi har møtt underveis har vært veldig hjelpsomme, og omgivelsene i Norge er utrolig vakre. Og norsk lov er perfekt for speidere, siden vi kan ha sette opp telt nesten hvor vi vil, skryter Fabian, og viser til allmannsretten og friluftsloven.

Etter at de er kommet til Trondheim, skal de være noen dager hos speidergruppa i Vanvikan i Leksvik.

Fakta:

Bonifatiuswerk: organisasjonen støtter også prosjekt utenfor Tyskland, og har støttet flere prosjekter i Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Norge og Sverige.

Speiderbevegelsen er en av verdens største barne- og ungdomsbevegelser og har cirka 40 millioner medlemmer i nesten alle land. Bevegelsen ble startet av den britiske generalen Robert Baden-Powell i 1907. Norges Speidergutt-Forbund ble stiftet av Christian Dons sammen med Hans Møller Gasmann 25. mars 1911.

Speidertroppen på tur, 45 ungdom og åtte ledere. Foto: Lokalavisa Vigga