- Dette er et tema folk flest er opptatt av, og de vil ha detaljer, sa prosjektleder Håvard Gangsås. Hvor langt må vi kjøre når barna er syke, og hva slags kompetanse har de som skal ta vare på våre eldre? Er det tannlegedekning, og får vi det vi har krav på hos NAV. Hverdagsspørsmål som er veldig viktige for innbyggerne. Nå må vi prøve å svare, mente Gangsås.

Tre faggrupper har kommet med sine anbefalinger innen temaene helsehus, institusjon og hjemmebaserte tjenester. I tillegg har barnevern og nav sett på muligheten for å slå seg sammen. Disse anbefalingene blir nå lagt frem for politikerne, og danner grunnlag for informasjon på folkemøtet i slutten av måneden.

Samle kompetansen

Therese Gjersøe Hole har ledet gruppa som skulle utrede muligheten for ett samlet helsehus.

Rapporten konkluderer med at det mest hensiktsmessige for en storkommune vil være ett felles helsehus, der mest mulig kompetanse er samlet. - Avstandene får vi ikke gjort noe med, men de må håndteres, sa Hole.

Hovedargumentet for å samle helsehustjenestene under ett er å skape et bredere fagmiljø og høyere samlet kompetanse. - Vi må se i øynene at vi har problemer med å rekruttere fagfolk, særlig leger og sykepleiere, og vi mener at dette vil skape en mer attraktiv arbeidsplass, sa Hole. Plassering av et eventuelt felles helsehus sier ikke ikke rapporten noe endelig om, men Hole skisserer de mest aktuelle alternativene som å ruste opp helsehuset på Dombås, der det ligger i dag, eller å følge opp en tidligere plan Lesja kommune har hatt om å bygge nytt i tilknytning til ny / renovert sjukeheim.

Øke samarbeid med hjemmetjenesten

Ellers er en viktig del av den faglige anbefalingen å styrke samarbeidet med hjemmetjenesten, så mindre ting som å måle blodtrykk og blodsukker kan gjøres hjemme. Finn Bergseth, som har ledet utredningen av hjemmebaserte tjenester stiller seg positiv til dette. Ellers konkluderer den rapporten med mindre endringer. Bergseth mener det er hensiktsmessig å dele hjemmesykepleien og hjemmetjenestene til to lokasjoner, gjerne de to institusjonene.

Gruppa foreslår også å opprette et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede i Dovre kommune, slik som Bekkefaret på Lesjaskog.

Spesialiserte sykehjem

Institusjonsgruppen, ledet av Hilde Lislien, konkluderer med at en eventuell ny storkommune bør beholde to sykehjem, lokalisert der de ligger i dag, men at en i større grad bør tenke spesialisering. En felles demensavdeling nevnes som et eksempel, likeledes kreftrehabilitering. Det vil dermed ikke være en selvfølge at du får plass på Fredheim selv om du bor på Dovre. Dersom pasientens behov tilsier det vil vedkommende bli plassert på Lesja.

NAV ble stridens kjerne

NAV er de som har slitt mest i prosessen med å komme med en felles anbefaling. Ikke så rart, mener rådmann i Lesja Kai Ove Riise, som er tidligere NAV-sjef i Lesja. - Dette er et av de områdene der kommunene våre er definitivt mest ulike. Mens Dovre er i toppsjiktet når det gjelder antall mottakere av sosialstøtte, er Lesja helt i andre enden av skalaen, forklarte han. NAV-kontorene har ikke kommet frem til noen organisatorisk løsning for å slå seg sammen, og er også uenige om eventuell lokasjon.