Åsajerven hører hjemme i Ulekleiv på Engødegård avlsstasjon, og er far til blant andre Lannem Silje, Ulsrud Tea, Moe Svarten og Fjord Jerven. Eier og oppdretter av avlshingsten er Ola Martin Aasen.

Fullbooket

Så langt har spermen etter Åsajerven gitt åtte millionærer. Og bestillingslistene til neste sesong er allerede fullbooket.

– Vi har 40 hopper på venteliste, sier Ola Martin, som kan fortelle at under årets sesong ble 92 norske og svenske hopper bedekt.

Eliteavlshoppe

Det hele begynte med Sindy Vinter, datter av ikke ukjente Atom Vinter, som i vår fikk sitt 13. føll.

– Hun er kåret til eliteavlshoppe, og er den høyest premierte hoppa i Norge gjennom tidene, med 49 av 50 poeng, forteller Ola Martin.

Hun er mor til Åsajerven, og faren er det svenske travesset Järvsöfaks. Foruten Lannem Silje, har både Ulsrud Tea, Myrfaksen og Moe Svarten løpt inn over en million kroner i året som avkom etter Åsajerven. Selv vant han kriteriet i Finland, Nordisk mesterskap, og mange andre storløp som Aasen ikke har tall på i sin egen karriere.

To avlshingster

Selv om Åsajerven, som nå er 13 år, har lagt idrettskarrieren på hylla, holder han seg fremdeles i form med treningsturer annenhver dag. Avlssesongen er det som nå står i høysetet, og i fire måneder fra den 1. april går avlshingsten en travel tid i møte. Avlsstasjonen i Ulekleiv har nå to hingster som leverer sperm. Også sønnen Fjord Jerven er avlshingst i tillegg til at han deltar i eliteløp. Under Vintilla-travet på Biri i helgen tok han tredjeplassen etter Norheim Jærv og Tekno Odin.

Gode resultater

Ola Martin Aasen har også flere meritter fra kaldblodskåringen på Biri. I 2013 vant Åsafaksa hoppeklassen og ble dagens hest.

– Hun ble beste individ totalt både av hingster og hopper, forteller Ola Martin.

Åsajerven på sin side hadde også beste hoppeavkommet i år. Lustra Ida vant hoppeklassen i Veikle Balders Landsfinale.

– Elitehingst-statusen er det høyeste en hingst kan klassifiseres til. Den viser til spesielt gode arveegenskaper, så det er avkommene som bestemmer dette. Det skal veldig mye til å få en slik tittel, og den henger utrolig høyt, sier en fornøyd Ola Martin Aasen.