Fylkesberedskapssjefen i Oppland er redd det kan komme sterkere vind med Tor i dag, enn da Dagmar herjet i 2011. Dagmar gjorde flere tusen hjem strømløse sør i Oppland og i Hedmark. I Lom og Skjåk var det større materielle skader på hus. Flere steder blåste trær overende og stengte veger. Dagmar satte vindrekord på Juvasshøe i Lom, der et vindkast ble målt til 64,7 meter i sekundet. Orkanstyrke er et gjennomsnitt av vindstyrken på minimum 32,6 meter i sekundet.

Sjekker tiltak

-Det kan komme vindkast vi aldri før har opplevd i Innlandet, sier fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund.

Han har kallet inn Fylkesberedskapsrådet for å sjekke hvilke tiltak de har satt i verk før Tor kan ramme fredag ettermiddag.

Lesja kommune oppfordrer på sine hjemmesider at det er viktig å sikre løsøre, og ha alternative oppvarmingskilder med tanke på mulig strømbrudd.

Melder sterk vind i innlandet

Ekstremværet Tor kommer trolig til å herje verst langs kystlinja i nord- sør- og vestlandet. I ekstremværvarselet for Oppland er det meldt om vestlig kraftig vind utsatte steder nord for Mjøsa fra fredag ettermiddag. Lokalt kan det komme vindkast på 35-45 m/s, minkende natt til lørdag, melder yr.no.

Like før klokken 11.00 ble varselet oppgradert til fase B.

Vegvesenet forberedt

Statens vegvesen har satt krisestabene i observasjonsfase i Hedmark og Oppland, forteller de i en pressemelding.

-Vi har gjort det vi kan for å være best mulig forberedt. Det samme gjelder entreprenørene våre.  Hvor voldsomt været blir er usikkert, men vi oppfordrer alle som ferdes på vegene i Hedmark og Oppland til å være forsiktig, sier Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen i Oppland og kollega Lars Alhaug i Hedmark.

Statens vegvesen oppfordrer spesielt tyngre kjøretøy til å vise aktsomhet.

-Meteorologisk institutt melder at uværet vil komme til de nordlige deler av Oppland ca. kl. 15.00 og at det kan være som verst ca. kl. 18.00. For Hedmark sin del vil Nord-Østerdalen bli truffet senere på kvelden med litt mindre styrke enn i Oppland. I Oppland er det varslet at det lokalt kan det komme vindkast på 35-45 m/s, sier Stensrud.

Tiltak før ekstremværet

Fylkesberedskapssjefen frykter at det kan komme vindkast som gjør stor skade, om værprognosene stemmer. Han anbefaler disse tiltakene:

  • Det er mulig at strøm og/eller telefon/internett blir borte i perioder. Lommelykt med nye batterier, stearinlys og ved bør være lett tilgjengelig.

  • Den enkelte bør holde seg inne så langt det er mulig og sikre/rydde i eget løsøre. Plasser bilen i garasjen.

Dersom deler av mobilnettet skulle falle ut og du trenger øyeblikkelig hjelp, følg råd fra Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet. De har gitt råd om hvordan 112 kan nås om mobilnettet er nede:

  • Mobiltelefonene har en programvare som kalles ”Emergency Call Setup”. Programvaren sørger for at det er mulig å ringe 112 hvis du mangler mobildekning fra din operatør, SIM-kort eller penger på kontantkortet, forutsatt at det finnes en annen mobildekning der du befinner deg.

  • Programvaren gjenkjenner KUN 112, så du bør benytte dette nødnummeret i de nevnte situasjonene.

  • Ved å ringe 112 i Norge kommer du først til politiet, som eventuelt kan videreformidle samtalen til 113 eller 110.