På jordet like nord-vest for gården Torstad på Lesja driver en gravemaskin og to traktorer på for fullt. Gårdbruker Pål Lasse Torstad har tenkt lenge på å dyrke ny mark på ene jordet sitt. Arbeidet ble startet i januar, og på bare tre dager fikk maskinene flyttet 2000 kubikk med masse fra den vestre siden av jordet.

– Totalt blir det nydyrking på fem dekar mark, forklarer Torstad.

Skader ikke dyrka mark

Utgravingen skjer langs gjerdene på østre og vestre siden av jordet, fra lebeltet. Der har kvister og røtter godgjort seg i 15-20 år, og blitt til matjord av topp kvalitet. Jordet blir utvidet med 10 meter i bredden.

– Det er vinn-vinn, en får profilert jordet bedre og får åpnet grøftene, sier Torstad.

En skulle tro at slikt arbeid var umulig midtvinters på Lesja. Men etter en nedbørsfattig høst, er det kun et tynt lag tele, med stort sett tørr jord under. Torstad tenkte at han kunne jo bare prøve, og fikk med seg Lesja Bulldozerlag på arbeidet.

– Jeg har fantasert om det kunne gå an, og det er jo lov å prøve seg. Det er uansett en travel tid om sommeren, og dette skulle vært gjort, sier Torstad.

Han river gjerde mens maskinene jobber seg fremover langs jordet, og beskriver at det må til noe graving ved stolpene etter ukens snøfall kom. Da arbeidet startet var det nesten snøfritt og bar mark på jordet.

– Det er ideelt å drive nå. Siden det er frost på bakken, skader ikke maskinene dyrka mark, slik de gjør om sommeren, forklarer Torstad.

Finplaneringen på jordet blir til våren, men grovplaneringen blir gjort nå.

– Det er god butikk å lage mer areal på egen jord. Jeg synes kjøring av 2000 kubikk med jord på tre dager er effektivt, sier Torstad, som driver med melke- og kjøttproduksjon av ku.

Til våren regner han med kun mindre arbeid før det er klart til å så frø på de nye feltene, mye på grunn av lite stein i jorda.

Uvanlig på denne tiden av året

Landbrukskonsulent i Lesja kommune, Harald Aulie, mener nydyrking i januar-februar er uvanlig i kommunen.

– Det er ikke dumt, hvis forholdene ligger til rette for det. Så lenge en får gjort det på en måte som hindrer utvanning av jordsmonnet, sier Aulie.

Daglig leder i Lesja Bulldozerlag, Ann Kathrin Storhaug von Rappe, forteller at det er et uvanlig men spennede oppdrag. Nydyrking foregår vanligvis mellom vår- og høstmånedene.

– Det er bra vi kan drive med slik vinterstid, det er relativt rolige måneder mellom januar og mars, sier Storhaug von Rappe.

Både hun og Aulie trekker frem mindre skade på dyrket mark som en positiv side ved å gjøre nydyrkningsarbeidet på denne tiden av året.