Lindsø er politiførstebetjent ved Lillehammer politistasjon. Han er opprinnelig fra Dovre, men har bodd på Lillehammer siden 2003. Jaktlabradoren Albert er to år og nyutdannet narkotikahund.

Lekbetont

Det hele er basert på lek og belønning, og når hundene markerer på lukten av narkotiske stoffer blir de belønnet med det beste de vet.

– Belønningen Albert får er en gummiball som vi kan drive litt drakamp med, sier Lindsø.

I politiet kalles belønningen for forsterker. Da velges det ut noe som hunden er opptatt av og som den har veldig lyst til å drive med.

– Første leveåret går med til å etablere en god forsterker, samtidig utfordrer vi hunden ved å flytte den til forskjellige miljøer. Slik som her på en gård, for eksempel, er det fint å trene på slikt, sier Lindsø og tar en demonstrasjon til ære for journalisten.

Han har med seg en pose med amfetamin han gjemmer i et redskapshus og som Albert finner med den største letthet. Stoffet som er et hvitt pulver har en sterk blomsterlukt. Så er det å finne frem en rød ball med en snor i enden som de har en liten drakamp med som belønning.

Arild og Albert har hele Gudbrandsdalen som sitt virkeområde, men de kan bli brukt i hele politidistriktet Innlandet. De kan brukes i trafikkontroller, i ransaking av biler og leiligheter og som fotpatruljer i sentrum. Det hender rett som det er at Lindsø også får en telefon på fritiden med spørsmål om å bistå ved ransaking. Han har vært på flere oppdrag i Lesja og Dovre med hundene sine.

Les mer i ukens Vigga.

Politiførstebetjent Arild Lindsø og narkotikahunden Albert brukes ikke bare i Gudbrandsdalen, men i hele Innlandet politidistrikt. Foto: Anne Marie Aa