Forrige helg ble limousin-oksen Kilroy satt på semin, og solgt for 115 000 kroner på okseauksjon på Staur. Før Kilroy fra Lora drar til sin nye eier i Aust-Agder, skal det tappes flere tusen sæddoser på strå.

Få okser tatt ut til semin

Nåløyet for å bli satt på semin er lite, kun fem okser innenfor limousin-rasen blir plukket ut. Håvard Nørstegård og Ingunn Nicolaysen har en besetning på cirka 40-50 kyr som kalver i året, i hovedsak limousin. Det er 10 år siden sist de fikk en okse satt på semin, og begge synes det er stor stas. Spesielt Ingunn, siden det er kalven «hennes».

Inseminerer selv

Det er ikke mange som inseminerer dyrene selv, bare for å kunne ta kurset må en ha en viss mengde insemineringer i løpet av året. Ingunn har tatt kurset, og står nå for den praktiske delen av avlsarbeidet på garden Norderhus Nordre på Lora.

– Vi har mye større frihet når vi kan inseminere når det passer oss, forklarer Ingunn.

Siden den første insemineringen som resulterte i Kilroy, har hun tatt seg av nesten 30 insemineringer til på egne dyr.

– Det er fryktelig vanskelig, og det krever en del trening. Og vi har mye å lære ennå, sier Ingunn.

Omsatte okser for fem millioner kroner

Hvert år blir de antatte 20 beste oksekalvene av limousin satt til test før auksjonen på Staur. Andre kjøttferaser, aberdeen angus, hereford, charolais og simmental går gjennom samme testen og auksjon. Medlemsorgansisasjonen for kjøttfe, TYR, arrangerer auksjonen, som i år omsatte okser for over fem millioner kroner.

Det måles blant annet muskeldybde og fettdybde på alle oksene. Alle avlsplanene i raseforeningene skal være godkjent av TYR. I tillegg er den mange andre egenskaper som vektlegges i avlsarbeidet. Alt for å få til sunne og friske dyr til å bruke i produksjon, og god kvalitet på kjøttet som etterhvert havner på middagsbordet ditt.

– På et melkebruk er det melka som er lønnsom, men vi tjener på kalven, sier Håvard, og forklarer at derfor legges det blant annet vekt på gener som gir lettfødte kalver og gode moregenskaper.

Før testen på nesten 150 dager, var startvekten på Kilroy 328 kilo, og sluttvekten var på 468 kilo. Og Kilroy er ikke fullvokst ennå, limousinokser kan bli opp mot et tonn tunge.

Ny runde neste år

Ole Anders Moldal fra Lesja sikret en okse med seg hjem etter auksjonen på Staur, limousinoksen Komplett ET fra Hovde til 85 000 kroner.

Påmeldingen til neste års testomgang er alt i gang, og i følge Norsk Limousin er en av første prioritet avkom av Falmann av Dovre, og en av andre prioritet avdom av EvenTyr av Dovre. Begge to er eliteokser avlet av Simen Wigenstad på Dovre.

Ingunn og Håvard har allerede sendt inn et par kandidater til neste års testrunde.

Ingunn Nicolaysen står for insemineringen på gården Norderhus Nordre på Lora. Foto: Privat
Kilroy fikk en dramatisk start på livet etter setefødsel, men med god hjelp av dyrlege, Ingunn og datteren Marlene gikk det bra. Foto: Privat