Med det er et viktig arbeid i kommunereformprosessen avsluttet. Bare en språkvask gjenstår før avtalen legges fram for et felles kommunestyre 18. mai, og deretter havner i lokale postkasser 23. mai.

Siste hånd på verket ble lagt onsdag 11. mai. Brynjar Berge (Dovre Ap) og Guri Ruste (Dovrelista) måtte gå før møtet var ferdig, og signerte før de gikk. Liv Klara Enstad (Lesja Ap) ønsket å vente til den er ferdigredigert.

Mye tid tid gikk med til å diskutere hva den nye kommune Lesja-Dovre skal ha som mål. Ronald Kikut (Lesja Sp) var opptatt av at det ikke må være for mye tekst på sluttproduktet som blir sendt ut.

- Teksta må være nøytral og ikke misjonerende. Mitt poeng er at vi må ha så lite tekst som mulig. Ellers ender vi opp med ein feit bibel som ingen orker å lese, sa Kikut.

Utviklingsarbeid

Forhandlingsutvalget ble enige om at setningen «en ny kommune skal frigjøre ressurser til nødvendig utviklingsarbeid, slik at arbeidsplasser kan skapes og innbyggertallet vokse» skal utheves. Som tidligere kjent legge kommuneadministrasjonen til Lesja, og noen tjenester til Dovre. Helsehuset blir på Dombås, og ny sykehjem skal bygges på Lesjaskog. Hvor på Lesjaskog er ikke bestemt, målet er i nærheten av dagens Eldres Senter som da blir rene omsorgsboliger.

Seniorboliger

Etterbruk av gamle Lesja sjukeheim var et tema.

- Hva med å bygge seniorleiligheter, både for salg og utleie. Vi trenger leiligheter for dem som fortsatt er spreke og oppegående, men som ikke orker å sitte med et stort hus med hage, sa Hanne Velure (Lesja H)

Kikut sa seg enig, og mente bygningen kan passe godt til dette.

- Dette er en god ide, seniorboliger blir mye bygd. Spørsmålet om hva denne kan brukes til er veldig viktig for lesjingene, sa ordfører i Lesja, Marianne Skotte.

Enstad mente en etterbruk av dette bygget ikke trenger å stå i en slik avtale.

- Det blir feil å ikke si noe om hva vi har tenkt med gamle Lesja sjukeheim. Slike boliger vil styrke Lesja sentrum, sa Skotte.

En form for frivillighetssenter i samme bygg skal det også være. Forhandlingsutvalget har også vedtatt at Lesja -Dovre skal utvikle en flerbrukshall på Bjorli i samarbeid med lokalt næringsliv, lag og foreninger.

Kan endre grensene

Utmarksretter og rett til jakt og fiske skal kommunegrensene fra før en sammenslåing gjelde, og det er mål om å opprettholde to fjellstyrer. Disse grensene er derimot ikke absolutte, man kan la være å følge disse reglene og la hele kommunen bli ett område. Dette er opp til politiske vedtak senere.

Kommunene får 25 millioner kroner som statlig bidrag, dersom de slår seg sammen. Dette skal gå til omstillingstiltak for ansatte, oppgradering og tilrettelegging av eksisterende lokaler, og utviklingsarbeid. Kirkelig råd har også rett på en del av dette, dersom de skal gjennom en omstillingsprosess.

Ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune.