Etiske retningslinjer ble et tema under gårsdagens kommunestyremøte på Lesja. I etterkant av Arbeiderpartiets utspill om at de ikke sa seg enige i intensjonsavtalen som er utarbeidet mellom Lesja og Dovre kommune, har det kommet flere kommentarer på sosiale medier.

– De siste dagene og ukene har vi registrert, bokstavelig talt, at politikere i Lesja har kommet med utsagn og påstander på sosiale media og i andre fora om Lesja Ap, og da spesielt Marita Lindbom og meg, sa Liv Klare Enstad fra talerstolen.

Enstad og Lindbom sitter i formannskapet, og har vært en del av forhandlingsutvalget mellom Lesja og Dovre.

Sterke karakteristikker

Enstad har reagert sterkt på uttalelsene.

– Jeg er klar over at man som politiker må tåle å ha ulike meninger i saker, og må tåle å bli talt imot. Jeg mener likevel det går en smertegrense når det går på tilleggelse av uærlige hensikter, personlige egenskaper, karakteristikker, mangel på intelligens og beskyldninger om mulige dobbeltroller og kameraderi, sa hun under åpen post, og kom med eksempler på ord som hadde vært brukt.

Enstad stilte ordføreren spørsmål om hvordan ordføreren vil sikre at etisk retningslinjer følge av kommunestyret, men tanke på hvordan poltitikerne omtaler hverandre.

– Jeg skal innrømme at jeg har ligget våken noen timer den siste tiden. Til tider tvilt på meg selv, hatt vondt i magen og tenkt at jeg har tatt på meg en for stor oppgave. Ikke på grunn av standpunkt vi har hatt i saker, men på bakgrunn av utsagn og påstander som har kommet, sa Enstad.

Lesja kommunestyre ved tok etiske retningslinjer i april 2014. De sier noe om hvordan ansatte og politikere i kommune skal opptre, blant annet når det kommer til bruk av sosiale medier. Enstad etterlyste at man skal være bevisst, både som arbeidsgiver og som forbilde for barn og unge.

Må følge politiske spilleregler

Ordfører Mariann Skotte (Sp) svarte at de etiske retningslinjene snart skal opp til ny behandling, og at man da vil ha en debatt om dette.

– For meg som ordfører er dette umulig å følge opp, dette er noe hver enkelt må tenke på selv, sa hun.

– Det er bra du tar opp dette, det er viktig å skille mellom sak og person i en så viktig debatt, sa Christin Aarnes (Sp).

Hanne Velure (H) har skrevet om denne saken på sin blogg, og svarte også Enstad.

– Når vi skal diskutere etiske retningslinjer må vi også ta opp andre ansvar og plikter man kan har som politikere. Det kan ikke være slik at vi går ut i avisen med utspill som burde vært tatt i det politiske rom, sa Velure.

– Vi har deltatt på alle møter, og kommet med vårt syn der også, svarte Enstad.

– Dette var noe vi kunne lese i Vigga før kommunestyremøtet samme dag. Det blir ikke kommentert på det møtet, heller ikke på møtet med de tillitsvalgte dagen etter. Slik kan vi ikke ha det, sa Velure.