Det er hugget skog og ryddet plass for ankomstvegen til inntaket som blir ovenfor Nedre kloppe, på cirka 890 høydemeter. Det er Norsk Grønnkraft (NGK) som bygger ut anlegget, Snøhetta Anlegg AS har gravearbeidet og skal legge rørgaten. Aasheim Bygg og Mur AS fra Vågå skal bygge selve kraftstasjonen.

Budsjettet til NGK for utbyggingen er på 31,1 millioner kroner, og krafststasjonen skal produsere strøm til nesten 380 husstander. Etter planen blir det prøveproduksjon om våren neste år.

Rørgaten på nesten tre kilometer til kraftverket skal legges i ankomstvegen, og denne skal pyntes på og «tettes» i etterkant. Det blir ikke noen fast adkomst til inntaket, annet enn til fots.

Ingen overraskelser

Utbyggingsleder i NGK, Sven Halveg forteller at alt er i rute så langt.

– Vi har ikke funnet fast fjell der kraftstasjonen skal stå, det er kun morenegrunn. Vi må nok benytte mer betong der for å få solid grunn under kraftstasjonen. Vi har ikke møtt på noen store overraskelser enda, sier Halveg.

Kraftstasjonen som blir stående i enden av rørgata er avhengig av å være solid forankret for å stå i mot de sterke kreftene fra rørgaten. Spesielt hvis det blir stopp i stasjonen må bygget tåle et større press fra vannmengdene.

Kvernåe skal ha minstevannføring på 100 liter i sekundet om sommeren, 10 liter i sekundet om vinteren.