Veslemannen er en standhaftig kar. Selv med mye nedbør, roet han seg ned utover kvelden tirsdag.

- Det kom mye nedbør i løpet av dagen i går, så vi forventet mer aktivitet utover kvelden. Det skjedde ikke, sa Ingrid Skrede fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) under pressekonferansen fra Rauma kulturhus onsdag morgen.

Mannen har roet seg kraftig ned. Fra at det øvre partiet i går beveget seg med en hastighet på 10 cm i døgnet, er den nå nede i to cm i døgnet. Det er fortsatt nedbør i området, men det kommer nå som snø og det er minusgrader. Dermed vil det ikke komme så mye inn i fjellet.

- Vi vurderer fortløpende, men det er fortsatt rødt farenivå, sa Skrede.

Det var sent i går kveld steinsprang fra Mannen.

Raumabanen fortsatt stengt

De fastboende i området er evakuert, og det er innført ferdselsforbud i området. Raumabanen er stengt, NSB sier til Vigga at det vil bli busstransport mellom Dombås og Åndalsnes. E136 er åpen, men fartsgrensen er satt ned i området.

Mye regnvær de siste dagene har gjort at det igjen er bevegelse i fjellpartiet i fjellet Mannen ved Horgheim i Romsdalen. Farenivået er igjen oppe på rødt nivå.

– I de siste timene så er den oppe i en 20 cm bevegelse i døgnet, og det er blant det høyeste vi har opplevd på Mannen, sier sjefsgeolog Lars Harald Blikra til NRK tirsdag ettermiddag.

Men så roet det seg utover kvelden.

- Erfaringene viser dessuten at hastigheten øker med en forsinkelse på et halvt døgn etter nedbøren. Ut fra nedbøren som er kommet de siste timene, og det som er meldt fremover, forventer vi en ytterligere økning av hastigheten de kommende timene, melder NVE på sine nettsider.

Rauma kommune meldte at det i løpet av tirsdag kom Det har det siste døgnet kommet 41 mm nedbør på Mannen. Det tar noe tid fra nedbøren på overflaten trenger inn og ned i fjellet og påvirker stabiliteten og bevegelsen.

Store mengder

- Det er fremdeles de øvre delene av Veslemannen som viser store bevegelser og det er derfor størst sannsynlighet for at vi får et mindre skred herfra som ikke vil true bebyggelse og jernbane. Bevegelsene i nedre del er relativt lave, ca. 0,5 mm/døgn. På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at øvre del kan rase ut uten at resten går, skriver Rauma kommune på sine nettsider.

Sprekkene er godt synlig i massene som ifølge geologene tilsvarer 12 000 lastebillass, det tilsvarer rundt en prosent av hele fjellet. 28.oktober ble det varslet at et ras var bare timer unna. Det kom ikke. Farenivået var hevet til rødt også i september i fjor, men også da stabiliserte fjellmassene seg. Mannen er nøye overvåket av NVE, og at et ras vil komme er uungåelig.